open-navfaktor-logo
search
Od životnog značaja
Vlada FBiH podržava kreditno zaduženje Mostara kako bi se riješilo pitanje deponije Uborak
Vlada Federacije BiH podržava inicijativu da se kreditnim zaduženjem kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) osigura novac za realizaciju Projekta "Implementacija plana prilagođavanja regionalne deponije Uborak-Buđevci u iznosu od 5.000.000 eura".
07.04.2022. u 14:15
get url
text

Konačna odluka o zaduženju bit će donijeta po okončanju pregovora sa EBRD-om, s kojim će se utvrditi konačni uvjeti kreditnog zaduženja. Krajnji dužnik po ovom kreditu je Grad Mostar.

Ovaj projekat je od životnog značaja za Grad Mostar i lokalnu zajednicu, posebno za naselje Vrapčići.

Naime, 23. februara ove godine Grad Mostar se obratio Federalnom ministarstvu finasija sa zahtjevom za pokretanje postupka za stvaranje obaveza po osnovu vanjskog duga kod Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) za realizaciju Projekta "Implemetacija plana prilagođavanja regionalne deponije Uborak-Buđevci u ukupnom iznosu 5.000.000 eura".

Uz navedeni projekat u uskoj vezi su još dva projekta čiji je nosilac Grad Mostar. Prvi je sanacija i zatvaranje postojeće gradske deponije komunalnog otpada Uborak u naselju Vrapčići-Buđevci u Mostaru gdje se odlaganje otpada obavlja do početka 2014. godine. Nakon toga su započete aktivnosti na sanaciji i konačnom zatvaranju deponije zbog popunjenog deponijskog prostora, posebno jer ima negativan utjecaj na podzemne vode zbog prelijevanja procjednih voda iz obodnih kanala i bazena za skladištenje procjednih voda, te je potrebno hitno sanirati cjevovode i pumpe za recirkulaciju.

Drugi projekt je Postrojenje za preradu otpadnih voda čija je gradnja počela 2012. godine, a pušten u probni rad 2018. godine, kada je uočen tehnički nedostatak zbog čega nije bilo moguće izdati upotrebnu dozvolu.

Komunalnim otpadom upravlja Javno preduzeće Deponija. Izgradnju i korištenje deponije projektirao je kroz pet faza, a nakon završetka izgradnje prve i druge faze preduzeće je 2014. godine počelo sa reciklažom i odlaganjem komunalnog otpada, ali su raspoloživi kapaciteti za odlaganje minimalni pa je potrebno hitno proširenje deponije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.