open-navfaktor-logo
search
Provedeni nalozi
Vlada FBiH uspostavila punu kontrolu: Nadzorni odbor izabrao Upravu RMU Banovići
Na današnjoj sjednici Nadzornog obrora Rudnika mrkog uglja (RMU) Banovići za novog predsjednika izabran je predstavnik državnog kapitala Edin Kurtić, a izabrani su i vršioci dužnosti članova Uprave, čime su ispoštovani nalozi Vlade FBiH.
15.02.2021. u 15:22
get url
text

- Ovim imenovanjima, poslije niza opstrukcija, Vlada FBiH stavila je upravljačke strukture RMU Banovići pod svoju kontrolu. Upravi je s današnjim danom isticao mandat i zbog toga je sve moralo biti završeno - kaže direktor RMU Banovići Fadil Kudumović.

VEZANI TEKST-Konačno ispoštovan nalog Vlade FBiH: Mirsad Kukić gubi kontrolu, RMU Banovići prijavio inspekciji

Kudumović već neko vrijeme upozorava da iza opstrukcija u Rudniku stoji predsjednik PDA i predsjednik jednog od sindikata radnika Mirsad Kukić, koji je prošle godine penzionisan. Skupština RMU Banovići trebala je biti održana još 6. janura, ali se to nije desilo sve do prije tri dana, iako je to izričito tražila Vlada FBiH.

Podsjećamo, Vlada FBiH pretprošle sedmice dala je saglasnost za imenovanje za vršioce dužnosti u RMU Banovići Fadila Kudumovića (direktor), Elvira Jamakovića (izvršni direktor za tehničke poslove), Damira Mrkonjića (izvršni direktor za investicije i razvoj novih djelatnosti), Jasmine Husić-Mujić (izvršna direktorica za pravne i kadrovske poslove) i Ibrahima Demirovića (izvršni direktor za ekonomske poslove), na period najduže do šest mjeseci. Po toj saglasnosti Nadzorni odbor danas je imenovao novu Upravu.

Bego Birparić, sada već bivši predsjednik Nadzornog odbora Rudnika, smijenjen je u petak po nalogu Vlade BiH, a umjesto njega u NO je izabran Amir Brigić. Nadzorni odbor s novim članom danas je održao vanrednu sjednicu i nastavio ispunjavati naloge većinskog vlasnika, odnosno Vlade FBiH, ovoga puta bez opstrukacija.

Birparić je više od mjesec ignorirao naloge Vlade FBiH i premijera Fadila Novalića da sazove Skupštinu RMU Banovići, na kojoj će biti provedena njegova smjena i imenovan Amir Brigić. Na kraju je Skupština sazvana na osnovu zahtjeva Edina Kurtića, koji je danas izabran za predsjednika Nadzornog odbora.

- Naredni korak je da Nadzorni odbor, na narednoj sjednici, usvoji revidovani trogodišnji plan poslovanja Rudnika, a zatim sazove Skupštinu društva koja ga također mora usvojiti. To je veoma važan dokument jer se s njim usklađuju planovi poslovanja za svaku godinu - pojašnjava Kudumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.