open-navfaktor-logo
search
Maksimalno do 7.500 KM
Vlada HNK podržala subvencioniranje poreza na promet prve nekretnine za mlade
AUTOR: Faktor
21.03.2024. u 14:42
get url
text
Vlada HNK
Vlada HNK
FOTO: Vlada HNK
Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) usvojila je na današnjoj sjednici Odluku o refundiranju plaćenog poreza na promet nekretninama ili naknada pri kupovini zemljišta za izgradnju prve stambene nekretnine za mlade porodice na području HNK.
- Pod refundiranjem se podrazumijeva odobravanje nepovratnih novčanih sredstava. Ured predsjednice Vlade refundirat će plaćeni porez na promet nekretnina ili plaćenu naknadu za uređenje građevnoga zemljišta do maksimalnog iznosa od 7.500 KM. Sredstva ćemo isplaćivati putem javnog poziva, a zaista želim izraziti izuzetno zadovoljstvom činjenicom da je Vlada zdušno stala iza ove odluke i da smo krenuli s ispunjavanjem onoga što smo u svojim smjernicama i naznačili kao jedan od prioriteta.
U konačnici, sretna sam jer mladim porodicama barem djelomice, ali ipak osjetno olakšavamo prve korake u izgradnji porodičnog doma, a želimo da taj dom bude ovdje gdje su rođeni, rasli i školovani i gdje želimo da žive, odgajaju djecu i pridonose društvenoj zajednici - izjavila je predsjednica Vlade Marija Buhač, saopćila je Vlada HNK.
Pravo na refundiranje imaju mlade porodice koje ispunjavaju sljedeće uvjete: da je jedan od bračnih partnera državljanin BiH; da jedan od bračnih partnera u trenutku podnošenja zahtjeva nije stariji od 40 godina; da podnosilac zahtjeva i njegov bračni partner i njihova djeca nemaju niti su imali u vlasništvu ili suvlasništvu drugu stambenu nekretninu u BiH; da se stambena nekretnina koja je predmet zahtjeva nalazi na području HNK; da oba bračna partnera imaju prebivalište na području HNK, a barem jedan od njih ima prebivalište na području HNK tokom prethodne tri godine od dana raspisivanja javnoga poziva, da su nekretninu kupili u godini u kojoj je raspisan javni poziv; da nekretnina nije predmetom legalizacije bespravno izgrađenog objekta, navodi se u saopćenju Vlade HNK.
U javnom pozivu koji će uslijediti bit će precizirani uvjeti i mjerila, propisani Odlukom.
- Podsjećamo kako se Vlada nije odlučila na oslobađanje od predmetnoga poreza jer je riječ o direktnom prihodu lokalnih zajednica, nego će subvencionirati odnosno refundirati plaćeni iznos za tu namjenu, po jasnim uvjetima i mjerilima iz usvojene odluke - dodaje se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.