open-navfaktor-logo
search
Proizvodnja energije
Vlada KS dala zeleno svjetlo za kapitalni projekt daljinskog grijanja vrijedan 50 miliona eura
Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku o usvajanju kapitalnog projekta "Sarajevo Toplane - daljinsko grijanje", vrijednog 50 miliona eura. 
14.07.2023. u 10:16
get url
text

Sastavni dio projekta je struktura izvora finansiranja u kojem su navedeni ukupni troškovi po fazama iz provedbe projekta, koje je dostavila Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Predstavnici Ministarstva komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša su na održanim sastancima s predstavnicima EBRD-a usaglasili daljnje aktivnosti na provedbi ovog projekta.  

- Iz fonda Evropske unije koji je odvojen za Zapadni Balkan ovo bi bio početak prvog projekta, a kredit bi bio u visini 35 miliona eura, a 15 miliona eura bio bi grant EBRD-a. U sklopu projekta, EBRD bi radio na mobiliziranju bespovratnih sredstava za izradu studije izvodljivosti koja bi procijenila mogućnosti za obradu mulja u postrojenju za prečišćavanje otpadnih voda Butila. Početkom ove procedure otvara se mogućnost da EBRD osigura sredstva za izradu projektne dokumentacije za kompletan projekt uvođenih toplotnih pumpi u sistem daljinskog grijanja u Kantonu Sarajevo – izjavio je za Faktor ministar komunalne privrede KS Almir Bečarević.  

Kako je dodao, sredstva za vlastito učešće Kantona Sarajevo koja se odnose na plaćanje PDV-a i drugih troškova na projektu bit će osigurana u budžetu KS. Postupak zaduživanja vršit će se u skladu s postupcima zaduživanja Kantona Sarajevo na temelju unutrašnjeg i vanjskog duga i izdavanja garancija. 

- Ovaj projekat bi doprinio da sve manje imamo potrebu za ruskim gasom. Izgradnjom toplotnih pumpi na bazi vode proizvodili bi sve više naše energije za grijanje. Dok prikupljamo dokumentaciju za sredstva iz FBIF fonda, nadam se da bi počeli sa izvođenjem radova 2025. godine. Kredit koji bi uzeli od 35 miliona eura i kompletna procedura ide preko državnih institucija i to će potrajati, a mi bi sada krenuli sa onim što možemo uraditi na pripremi ovog projekta – ističe Bečarević.

Ovaj projekt uključuje dvije komponente koje se mogu provoditi u fazama ili istovremeno. Prva faza uključuje ugradnju toplotne pumpe snage 18MW u Butilama te prateće pripremne aktivnosti, izgradnju cjevovoda dužine oko 6,5 kilometara od Butila do kotlovnice na Alipašinom polju te cjevovoda od dva kilometra  od kotlovnice K5 do kotlovnice na Alipašinom Polju, kao i ugradnju komponenti za poboljšanje učinkovitosti postojećeg sustava grijanja na Alipašinom Polju. 

U drugoj fazi predviđena je ugradnja druge toplotne pumpe snage 18 MW u Butilama, izgradnja cjevovoda dužine 6,5 kilometara od kotlovnice na Alipašinom polju do kotlovnice na Otoci, Čengić Vili 2, u Hrasnom i Grbavici, poboljšanje toplotnih podstanica koje su predmet obje faze projekta te ugradnja ekonomajzera na kotlove u kotlovnicama koje bi ostale u pogonu za potrebe maksimalnog opterećenja sistema u vrijeme najnižih temperatura. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.