open-navfaktor-logo
search
Vranić najavio tužbu
Vlada KS nije zadovoljna imenovanjima u KCUS-u, najavljuju da će im dati manje novca
- Zbog nezakonitog imenovanja samo jednog predloženog člana koji će predstavljati Vladu Kantona Sarajevo u Upravnom odboru Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine, ministar zdravstva Kantona Sarajevo prof. dr. Haris Vranić najavio je danas pokretanje tužbe pred nadležnim pravosudnim organima - navode iz Vlade Kantona Sarajevo.
22.04.2022. u 11:24
get url
text

Podsjećamo da je Vlada FBiH jučer imenovala 10 članova UO KCUS-a, među kojima je u ime Vlade KS imenovana Lejla Brčić, ali i ne i drugi prijedlog Vlade KS Ilma Mehić Jusufbašić, navode iz Press službe Vlade Kantona Sarajevo.

Ovakvim nezakonitim imenovanjem, navode, Vlada KS je, kao jedan od osnivača i najvećih finansijera KCUS-a, ostala bez jednog člana Upravnog odbora.

VEZANI TEKST - Lejla Brčić dobila novu funkciju, imenovana u UO KCUS-a

- Procedura utvrđivanja prijedloga od Vlade KS obavljena je prije više od osam mjeseci. Nažalost mi smo sada iz sredstava javnog informisanja vidjeli imena članova novog UO. U tom novom UO se nalazi samo jedan član kojeg je imenovala Vlada KS. Gledajući strukturu članstva navedenog UO, on je potpuno nezakonit, s obzirom na to da su više od dva imenovana člana ispred ustanove KCUS, a u Zakonu piše da moraju biti iz reda zdravstvenih radnika - objasnio je ministar Vranić.

Upravni odbor KCUS-a ima 11 članova, pri čemu po jednog člana predlažu preostala četiri kantona (SBK, ZDK, BPK, USK), dva člana Federalno ministarstvo zdravstva i tri člana ispred reda uposlenika KCUS-a od kojih najmanje dva moraju biti iz reda zdravstvenih radnika, kako predviđa Statut KCUS-a.

Jučerašnjom odlukom Federalne vlade Jasmin Kapetanović (KCUS) je imenovan za predsjednika Upravnog odbora KCUS-a, a Lejla Brčić (ZZO KS), Ernela Eminović (KCUS), Muvedeta Butmir-Ćedić (KCUS), Amra Karić (KCUS), Nusret Popović (KCUS), Ajdin Zulić (USK), Diana Štimjanin-Koldžo (Kantonalna bolnica Zenica), Mladen Čuturić (Bolnica Nova Bila - SBK), i Josip Nikolić (Federalno ministarstvo prostornog uređenja) za članove.

- I ovoga puta radi se o imenovanju bliskih saradnica generalne direktorice KCUS-a, od kojih dvije nisu zdravstvene radnice. Također je većina imenovanih iz Sarajeva, među kojima je čak njih petero uposleno u KCUS-u - tvrdi ministar Vranić.

VEZANI TEKST - Federalna vlada imenovala upravne i nadzorne odbore u više zdravstvenih ustanova

Naveo je i kako će se Vlada KS ubrzo izjasniti o najavljenoj tužbi, te pokrenuti konkretne korake u ovom smislu, a sve zbog nepoštivanja prijedloga Vlade KS kao jednog od osnivača i najvećeg finansijera KCUS-a sa oko 150 miliona KM.

I ovaj put kao i prethodnih godina Federalno ministarstvo, koje i predlaže Vladi FBiH listu članova UO na osnovu pristiglih prijedloga, ne prihvata predložene kandidate Vlade Kantona Sarajevo kao osnivača.

- Moram naglasiti da će se ovo sigurno odraziti na budući način finansiranja KCUS-a iz Fonda Zavoda zdravstvenog osiguranja KS. Vlada KS neće dozvoliti dalje ponižavanje Kantona Sarajevo sa ovakvim postupcima i sigurno ćemo revidirati dosadašnju dodjelu finansijskih sredstva koja se uplaćuju KCUS-u - istakao je ministar Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.