open-navfaktor-logo
search
Projekti
Vlada KS odobrila novac za veteranski bolnički odjel, dnevnu bolnicu za PTSP i memorijalni centar na Žuči
Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo na jučerašnjoj sjednici Vlade data je saglasnost za pokretanje tri kapitalna projekta u 2023. godini.  
02.06.2023. u 14:36
get url
text

Riječ je o projektu "Opremanje Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica 'Prim.dr. Abdulah Nakaš', finansiranju projekta "Dnevna bolnica za PTSP u okviru JU Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo", te projektu "Izgradnja Memorijalnog centra Žuč".

Odobreni projekti dio su njegovanja kulture sjećanja, ali i podrška poboljšanju kvaliteta života osoba iz braniteljske populacije.

Govoreći o opremanju Veteranskog odjela u okviru JU Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš", resorni ministar Omer Osmanović je kazao kako briga o braniteljima domovine ne prestaje ni u poznim godinama.
 
- U prethodnoj godini održali smo niz sastanaka, čak i službeno posjetili Vukovar, kako bismo na licu mjesta dobili uvid o tome kako funkcioniše isti veteranski odjel u susjednoj državi. Nakon pozitivnih mišljenja i razmjena ideja došli smo do početka realizacije ovog bitnog projekta i u Sarajevu. Veoma sam sretan i zadovoljan što će naši veterani dobiti svoj poseban odjel i njegu koju zaslužuju, jer mi kao društvo to njima i dugujemo - objasnio je ministar Osmanović.

Projekt "Dnevna bolnica za PTSP u okviru Javne ustanove Psihijatrijska bolnica Kantona Sarajevo" za cilj ima prvenstveno poboljšanje zdravstvene zaštite pripadnika braniteljske populacije. Po ovom pitanju su obavljeni razgovori sa zdravstvenim ustanovama koje su kandidovale određene projekte, kao i sa Ministarstvom zdravstva KS.
 
- Pokušavamo sistemski pomoći i na ovaj način našim braniteljima narušenog zdravstvenog stanja, kako bi sve žrtve ratnih trauma i stresa, dobile odgovarajući tretman i stručnu pomoć - pojasnio je Osmanović.

U cilju očuvanja tekovina Odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992-1995, odnosno sjećanja na događaje iz perioda opsade i odbrane Sarajeva, Ministarstvo će u saradnji sa  JU Zavod za izgradnju KS, JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, općinama Novi Grad, Novo Sarajevo i Vogošća, realizirati projekt "Izgradnja Memorijalnog centra Žuč".

Kultura sjećanja neizostavan je segment djelovanja Ministarstva, te je, kako navodi Osmanović, potrebno zajednički jačati sjećanje nad zaboravom.

- Projekt predstavlja monumentalno zdanje koje će služiti kao podsjetnik na neke od najvećih borbi koje je izvojevala Armija RBiH, a ono što me posebno raduje jeste da je u okviru kompleksa predviđena kompletna rekonstrukcija bitaka na Žuči. Projekt precizira i 68 lokaliteta na kojima su stradali heroji odbrane Žuči. Uz radove na "Krilima slobode" naredna faza, planirana za 2023. godinu, jeste rad na izgradnji muzejskog dijela i sadržaja koji se nalaze u njemu. Vrši se iskop zemlje, postavljanje temelja objekta, kao i betonski radovi, zidanje i ukrovljenje - ističe Osmanović.

Iz Budžeta Kantona Sarajevo za ova tri izuzetno važna kapitalna projekta izdvojeno je ukupno dva miliona i 300 hiljada konvertibilnih maraka. Od tog iznosa, za projekt Veteranskog odjela u Općoj bolnici planirano je 1.000.000 KM, za projekt Dnevne bolnice za PTSP 300.000 KM, dok je za projekt izgradnje Memorijalnog centra Žuč također planirano 1.000.000 KM, saopćila je Služba za protokol i press Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.