open-navfaktor-logo
search
Danas izašli na proteste
Vlada KS ostaje pri stavu da radnicima u zdravstvu ne isplati jednokratnu pomoć; Sadiković: Blokirat ćemo saobraćajnice
Premijer Uk nam je ponovio prethodni stav Vlade. Čak ne žele povući ni Odluku o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći, kazao je Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS
AUTOR: A. S.
23.05.2024. u 20:18
get url
text
Sa protesta ispred zgrade Vlade KS
Sa protesta ispred zgrade Vlade KS
FOTO: Faktor
Zbog općeg nezadovoljstva odnosom Vlade Kantona Sarajevo prema uposlenima, danas su radnici u zdravstvu KS održali proteste, a podršku su im pružili i članovi sarajevskog Kantonalnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Federacije Bosne i Hercegovine, na čelu sa predsjednikom Saudinom Sivrom.
Nekoliko stotina radnika u zdravstvu okupilo se ispred zgrade Vlade KS tražeći:
- da se poništi Odluka-zaključak Vlade KS o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći,
- isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024,
- da se Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu u KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS,
- te da se preispita Odluka Vlade KS o povećanju plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muameru Kosovcu, u visini 30 posto.
Članovi Sindikata radnika u zdravstvu KS
FOTO: FAKTOR
Predstavnike Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji su organizatori protesta, primio je premijer KS, Nihad Uk, koji je sindikalistima kazao kako Vlada ostaje pri stavu da se radnicima u zdravstvu ne isplati jednokratna novčana pomoć.
- Premijer Uk nam je ponovio prethodni stav Vlade. Čak ne žele povući ni Odluku o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći. Neće nas to pokolebati, mi već iduće sedmice imamo sjednicu Glavnog odbora Sindikata na kojoj ćemo donijeti odluku da idemo u svakodnevne masovnije proteste i obustavljanje saobraćaja. Saobraćaj će biti blokiran na svim područjima u KS na kojima se nalaze javne zdravstvene ustanove - istakao je Sadiković.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.