open-navfaktor-logo
search
U Sindikatu kažu da je sve spremno
Radnici u zdravstvu u četvrtak izlaze na proteste: Ako Vlada KS ne ispuni zahtjeve, slijedi i blokada saobraćajnica
Razlog protesta, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata radnika u zdravstvu kS, je opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu
AUTOR: A. S.
21.05.2024. u 19:17
get url
text
FOTO: Damir Hodžić
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u četvrtak - 23. maja, od 12 do 14 sati, održat će proteste ispred zgrade Vlade KS.
Kako su naveli iz Sindikata radnika u zdravstvu KS, sve je spremno za proteste na kojima se očekuje više od hiljadu uposlenih u zdravstvu.
Razlog protesta, prema riječima Senada Sadikovića, predsjednika Sindikata, je opće nezadovoljstvo odnosom Vlade KS prema radnicima u zdravstvu.
Sindikat od Vlade traži:
- da se poništi Odluka-zaključak Vlade KS o davanju saglasnosti poslodavcima za isplatu jednokratne pomoći,
- isplatu jednokratne pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM do 30. juna 2024,
- da se Kolektivni ugovor radnika u zdravstvu u KS odnosi i na uposlene u Zavodu zdravstvenog osiguranja KS,
- te da se preispita Odluka Vlade KS o povećanju plaće direktoru Zavoda zdravstvenog osiguranja KS, Muameru Kosovcu, u visini 30 posto.
- Tražimo od Vlade KS da poništi odluku koju je donijela po pitanju isplate jednokratne pomoći, u kojoj se navodi da svaki menadžment ustanove, koji želi isplatiti jednokratnu pomoć, mora dobiti njihovu saglasnost. Neke ustanove imale su svoja sredstva i jednim dijelom su mogle radnicima isplatiti jednokratnu pomoć, ali to, zbog odluke Vlade, nisu smjeli uraditi. Potom su zatražile saglasnost, ali su odbijene - istakao je Sadiković.
Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije uradila. 
Naime, od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.
Iz Sindikata su za kraj istakli da, "ukoliko Vlada KS ne ispuni njihove zahtjeve, radnici u zdravstvu će, nakon ovih zakazanih u četvrtak, organizirati masovnije proteste na kojima će im se pridružiti i ostali sindikati, a mogu se očekivati i blokade saobraćajnica".
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.