open-navfaktor-logo
search
Protiv zagađenja
Vlada KS subvencionirat će zamjenu peći i kotlova na ugalj
Vlada Kantona Sarajevo dala je saglasnost za implementaciju pilot projekta “Subvencioniranje zamjene peći na ugalj i ostala čvrsta goriva u domaćinstvima u Kantonu Sarajevo sa certificiranim pećima i toplotnim pumpama“, objavljeno je u ponedjeljak.
21.09.2020. u 15:17
get url
text

Kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Faruk Kapidžić ovlašten je da tim povodom  potpiše sporazum sa UNDP-om, kao implementatorom projekta.

- Cilj projekta je smanjenje zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo, posebno u prigradskim naseljima gdje su dominantni izvori zagađivanja kućna ložišta na čvrsta goriva, kroz subvencioniranje zamjene peći i malih kotlova na čvrsta goriva, prioritetno onih koji koriste ugalj za grijanje kuća, a koji su, u ogromnoj većini, neefikasni i imaju visoke emisije zagađujućih materija u zrak, pogotovo sumpor dioksida i čvrstih čestica. Subvencionirat će se nabavka i ugradnja certificiranih peći i kotlova na čvrsta goriva, odnosno ogrjevno drvo i pelet, kao i nabavka toplotnih pumpi. U zavisnosti od uslova na konkretnim objektima odredit će se tip toplotne pumpe, čime će se smanjivati zagađenje zraka, ali i potrošnja energenata i troškova grijanja za građane - pojasnio je ministar Kapidžić.

Prema njegovim riječima, zamjenom postojećih peći sa certificiranim pećima na čvrsto gorivo postižu se smanjenja od oko 70 posto emisije prašine, te se doprinosi energetskoj efikasnosti proizvodnje toplinske energije i smanjenju utroška goriva i do 30 posto. Zamjenom peći i kotlova na ugalj se postiže gotovo 100 postotno smanjenje emisije sumpor dioksida.

Kako je navedeno, naredni korak je definisanje kriterija i postupka izbora korisnika, projektanata i isporučilaca certificiranih peći i toplotnih pumpi u ovom pilot projektu za čiju realizaciju je osigurano 550.000 KM, saopćio je Press KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.