open-navfaktor-logo
search
Upućene Skupštini
Vlada KS usvojila izmjene zakona: Poskupljuje sudska taksa u ZK postupcima?
AUTOR: Faktor
23.05.2024. u 22:25
get url
text
Vlada Kantona Sarajevo utvrdila je na današnjoj sjednici Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim taksama, te ga uputila u skupštinsku proceduru, saopćila je  večeras Služba za protokol i press KS.
Navedeno je da se radi o izmjenama odredbi kojima se propisuje način plaćanja sudske takse, odnosno da se plaćanje takse može vršiti gotovinski ili bezgotovinski, kao i elektronskim putem što je u skladu s procesom digitalizacije javne uprave u Kantonu.
- Dalje izmjene se odnose na oslobađanje od plaćanja sudske takse u postupku upisa osnivanja privrednih društava u sudski registar, što je inicijativa Udruženja poslodavaca u Kantonu Sarajevo i Ministarstva privrede Kantona Sarajevo - rekao je ministar finansija KS Afan Kalamujić.
U saopćenju nije jasno navedeno je li izmjenama Zakona predviđeno poskupljenje takse u ZK postupcima i za koliko. Saopćeno je da je "izmjenama i dopunama obuhvaćena i inicijativa Općinskog suda u Sarajevu za korekcijom tarife sudske takse u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode pred ovim sudom, a kako bi se bar djelimično izjednačila s visinom taksi u drugih devet kantona FBiH".
- Iznos sudske takse koja se naplaćuje u zemljišnoknjižnim postupcima koji se vode u Općinskom sudu u Sarajevu je daleko najniža u odnosu na druge kantone - dodaje se.
Nedavno su, tačnije 10. maja, Kalamujić, predsjednik Općinskog suda u Sarajevu Damir Batotić i vršioca dužnosti generalnog direktora JP BH Pošta Adis Šehić održali press konferenciju povodom svečanog otvaranja prodajnih mjesta za sudsku taksu u zgradi Općinskog suda u Sarajevu i glavnoj BH Pošti na ulici Obala Kulina bana.
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.