open-navfaktor-logo
search
Utvrdili mišljenja
Vlada RS-a razmatrala dva zakonska rješenja koja sutra idu na posebnu sjednicu NSRS-a
Vlada RS-a je na današnjoj posebnoj sjednici utvrdila mišljenje na Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika RS-a po hitnom postupku. 
29.07.2021. u 11:11
get url
text

Ranije je istaknuto da ovaj prijedlog predviđa kaznu do 15 godina zatvora za nazivanje RS-a i srpskog naroda genocidnim.

- Vlada smatra da je Prijedlog zakona o dopuni Krivičnog zakonika usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom RS-a i Pravilima za izradu zakona i drugih propisa RS-a, te da se može uputiti u dalju proceduru - saopćeno je.

Također, Vlada RS-a danas je, po hitnom postupku, utvrdila Mišljenje na Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine, odnosno zabranjuje negiranje genocida.

- Vlada smatra da je Prijedlog zakona o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika usaglašen sa Ustavom, pravnim sistemom RS-a i pravilima za izradu zakona i drugih propisa, te da se može uputiti u dalju proceduru - istaknuto je.

Ova dva zakonska rješenja naći će se sutra pred zastupnicima NSRS-a na posebnoj sjednici koja će biti zatvorena za javnost.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.