open-navfaktor-logo
search
Održana sjednica
Vlada TK: Mladima 174.500 KM za kupovinu prve nekretnine, povratnicima donacije vrijedne 410 hiljada KM
Vlada Tuzlanskog kantona danas je dala saglasnost na odluku ministra za kulturu, sport i mlade o odobravanju ukupno 174.500 KM za subvencioniranje kamata namjenskih kredita za stambeno zbrinjavanje mladih.
19.09.2023. u 22:38
get url
text
Sjednica Vlade TK
Sjednica Vlade TK

- Pravo na dodjelu sredstava, a time i pomoć pri prvom rješavanju stambenog pitanja u 2023. godini ostvarile su 73 mlade osobe. Podsjećamo, definicija mlade osobe propisana je Zakonom o mladima Fedrecije Bosne i Hercegovine i prema ovoj definiciji to su osobe u starosnoj dobi od 18 do 35 godina - saopćeno je iz Vlade TK.

Na današnjoj sjednici, između ostalog, Vlada je dala saglasnost na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak, o izboru korisnika grant sredstava, u ukupnoj vrijednosti od 410.200 KM, za održiv povratak sa budžetske pozicije "podrška povratku prognanih lica". Shodno današnjoj odluci, a na osnovu ranije raspisanog javnog poziva, dodijeljene su ukupno 122 donacije, od čega 52 donacije za povratnike na području TK i 70 donacija za povratnike na područje entiteta Republika Srpska.

- Posmatrajući po vrstama donacija, dodijeljeno je 11 muznih krava za 11 korisnika, tri steone junice za tri korisnika, dva tovna juneta, ovce za 12 korisnika, 47 motokultivatora, jedna sušara za voće, 11 raznih traktorskih priključaka, 17 privrednih objekata, jedna oprema za obrtničku djelatnost, pet alata-mašina, četiri opreme za pčelarstvo i pčelinja društva, pet plastenika, jedan ribnjak, dva polovna traktora i jedan voćni zasad - saopćeno je iz Vlade TK.

U okviru sveukupne podrške povratku prognanih lica, Vlada je danas dala i saglasnost na odluku Ministarstva za rad, socijalnu politiku i povratak o odobravanju 8.000 KM gradu Zvornik za rekonstrukciju postojećeg platoa i asfaltiranje puta Jelah-Drinjača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.