open-navfaktor-logo
search
Predstavljen projekat
Vlada TK sprema izdvojiti novac: UKC Tuzla trebao bi dobiti porođajne bokseve i smanjiti broj porodilja u sobama
Vlada Tuzlanskog kantona (TK) želi pomoći opremanje Ginekološko-akušerske klinike (GAK) Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla, s primarnim ciljem poboljšanja uvjeta boravka za porodilje. Kantonalni premijer Irfan Halilagić, danas je posjetio UKC da iz prve ruke čuje koje su potrebe i koliko novca treba planirati u budžetu za narednu godinu.
22.09.2023. u 12:57
get url
text
Halilagić u posjeti UKC-u
Halilagić u posjeti UKC-u

- Želimo vidjeti koje su potrebe i koliko košta realizacija. Neupitna je podrška Vlade UKC-u jer je ovo samo jedan od niza projekata za koje smo izdvojili novac. Zauzvrat tražimo rezultate, zadovoljne korisnike usluga i bolju zdravstvenu uslugu - rekao je premijer Halilagić.

Inicijativu za rekonstrukciju GAK-a u Skupštini TK pokrenuli su zastupnici Stranke demokratske akcije (SDA) Zumra Begić i Šekib Umihanić.

- Posljednja rekonstrukcija porodilišta na GAK-u bila je prije 20-ak godina. Tada je napravljena operaciona sala unutar porodilišta. Sada želimo napraviti zasebne apartmane, porođajne boksove s neophodnim apartima, u kojima će pacijentice boraviti same s babicom. Također, želimo uraditi rekonstrukciju odjela za porođene žene, gdje ćemo od petokrevetnih i šestokrevetnih soba, napraviti dvokrevetne i trokrevetne - kaže medicinski direktor UKC-a dr. Igor Hudić.

Od dodaje da je zgrada Gradina, u kojoj se nalazi GAK, izgrađena 60-ih godina prošlog stoljeća, pa je nemoguće izvesti da svaka soba ima svoje kupatilo, ali će biti napravljen maksimum.

- Mi godišnje imamo više od 3.000 porođaja, a svoje pacijentice ne šaljemo u druge zdravstvene ustanove, dakle, završavamo sve. Perinatalni mortalitet, odnosno broj oboljele i umrle novorođenčadi, u toku i neposredno nakon porođaja, na 1.000 porođaja iznosi tri i pet promila. To je na nivou najboljih svjetskih centara - kaže dr. Hudić.

Zgrada Gradina na UKC-u Tuzla

Kada je u pitanju iznos sredstava potreban za spomenute radove, Hudić navodi da bi se mnogo toga moglo uraditi sa 500 hiljada KM, a nadležne službe će napraviti precizne procjene.

- GAK radi u starom prostoru i imamo probleme, koje pokušavamo riješiti. To je samo jedan od projekata koje ćemo realizirati u skorije vrijeme. Očekujem da ćemo u oktobru otvoriti Odjeljenje za dječiju i adolescentnu psihijatriju, a tu su nam također pomogli Vlada TK i kantonalni Zavod zdrvastvenog osiguranja. Planiramo obnoviti mokre čvorove na Klinici za interne bolesti iz naših sredstava i donatora, otvriti dnevnu bolnicu na Klinici za onkologiju, gdje će na jedniom mjestu bili svi onkološki bolesnici, a raspisali smo konkurs za veliki broj specijalizacija što je u najvećoj mjeri realizirano - kaže v. d. direktor UKC-a dr. Denijal Tulumović.

Direktor UKC-a Tuzla je istakao da očekuje nastavak saradnje i sa višim nivoima vlasti.

- Najmnogoljudniji kanton zavređuje najviše sredstava. U prethodnom periodu Hercegovačko-neretvanski kanton je dobio 60 miliona, a Tuzlanski 29 miliona KM. Pored toga u HNK je otišlo i šest miliona s nivoa Federacije Bosne i Hercegovine za Pedijatrijsku kliniku. Očekujem da se na isti način ponašaju prema nama, da ne budemo najsiromašniji kanton - zaključio je Tulumović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.