open-navfaktor-logo
search
Mart na pragu
Vladajuća koalicija danas u Mostaru: Ko će odustati od zahtjeva, "Trojka", HDZ ili SNSD
Predstavnici stranaka koje čine vlast na nivou Bosne i Hercegovine sastat će se danas u Mostaru u 15 sati.
27.02.2024. u 08:56
get url
text

VEZANI TEKST - Mart na pragu, zakoni nisu: Vladajuća koalicija se još nema čim pohvaliti, samo Čović gura svoj Izborni zakon

Prethodni sastanak su HDZ, SNSD i "Trojka" (SDP, Naša stranka i NiP) održali 8. februara u Sarajevu kada su dogovorili da će se radne grupe pokušati dogovoriti o zakonima važnim za evropski put. Od tih zakona usvojen je samo zakon o sprečavanju pranja novca na sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine koja je održana zahvaljujući opoziciji.

Preostalo je da vladajući dogovore i usvoje zakon o sudovima i zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali do ovog trenutka nije poznato jesu li se radne grupe vladajućih stranaka uspjele pomaći ka konačnom rješenju. Ti zakoni su prioritetni i morali bi biti usvojeni do početka marta da bi Evropsko vijeće u martu imalo podlogu da eventualno odluči o otvaranju pregovora s BiH o članstvu u EU. 

Uz ove zakone važne za evropski put HDZ je nametnuo, a partneri prihvatili, priču o izmjenama Izbornog zakona BiH, dok SNSD insistira na izbacivanju stranih sudija iz Ustavnog suda BiH. 

Dokle su se približili i ko će popustiti, "Trojka" s jedne ili HDZ i SNSD s druge strane trebalo bi se znati danas.

Elmedin Konaković, lider NiP-a, jučer je gostovao u nekoliko medija. Između ostalog je za medije kazao da zakon o sudovima može istrpiti modifikacije, ali da ne odustaju od svojih zahtjeva i očekuje da će se ipak prihvatiti da sjedište višeg suda bude u Istočnom Sarajevu, dok Staša Košarac iz SNSD-a navodi da nema kompromisa kada je riječ o zakonu o sudovima. SNSD traži sjedište suda u Banjoj Luci.

Za izmjene Izbornog zakona Konaković je kazao da će ih nametnuti visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt ako vladajuća koalicija ne dogovori izmjene koje se odnose na integritet izbora, dok HDZ-ov zahtjev za izmjenu zakona u dijelu koji se odnosi na izbor člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda smatra uvjetovanjem koje bi pokazalo lošu volju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.