open-navfaktor-logo
search
"Imamo pravo"
Vladajući u RS-u nakon sastanka u Banjoj Luci: RS će na svojoj teritoriji samostalno sprovoditi izbore
Predstavnici stranaka vladajuće većine u RS-u razgovarali su danas u Banjoj Luci o "Izbornom zakonu RS-a", a kategorični su "da je RS nadležan da samostalno, po novom zakonu, sprovede izbore na svojoj teritroiji i to za predsjednika i potpredsjednike entiteta, zastupnike u NSRS-u, te na lokalnom nivou".
08.01.2024. u 15:16
get url
text

VEZANI TEKST - Nešić napao Stevandića što je na sastanak pozvao i Jelenu Trivić

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nenad Stevandić koji je bio domaćin današnjeg sastanka, kazao je da je "ustavni osnov za donošenje ovog zakona nesporan", te da je "najbolji u BiH i okruženju i predviđa digitalnu kontrolu glasanja".

Dodao je i da "oni koji su došli danas da razgovaraju o ovom zakonu poštuju institucije RS-a i njeno pravo, oni su koji nisu za visokog predstavnika i nametanje zakona preko CIK-a BiH".

Međutim, Stevandić je komentirao da li će po ovom zakonu biti organizirani i Lokalni izbori ove godine u RS-u.

- Ako ga usvojimo, po njemu će se provoditi Lokalni izbori 2024. godine – kazao je Stevandić.

Entitetski premijer Radovan Višković je poručio da je ovo drugi sastanak oko donošenja "Izbornog zakona RS-a", što, naveo je Višković, "dozvoljava i Ustav BiH i Ustav RS-a, odnosno mogućnost da RS uredi izbor na svojoj teritoriji, za predsjednika i potpredsjednike RS-a, zastupnike i vijećnike na lokalnom nivou, načelnike i gradonačelnike…"

- CIK-u BiH ostaje da uređuje izbor članova Predsjedništva BiH i zastupnike za Parlamentarnu skupštinu BiH – kazao je Višković i naveo da je materijal koji je danas razmatran - radna verzija.

- U nju smo ugradili i primjenu digitalnih sistema, skeniranje, videonadzor, a kako bi izborni proces u RS-u bio održan na najtransparentniji način i da ne dolazimo u situaciju da oni koji nisu zadovoljni procesom, pričaju kako su pokradeni, kako nije bilo u skladu sa zakonom i ustavom… Ovime želimo najsavremeniji izborni zakon – rekao je Višković.

Iz SP-a su poručili da "nije prihvatljivo nametanje izmjena Izbornog zakona BiH", te da će RS donijeti "svoj Izborni zakon RS-a koji će definisati izbore za nivoe vlasti u RS-u, kao i elektronsku kontrolu".

Lider DNS-a Nenad Nešić je ponovio da ne žele prihvatiti "nametanja tzv. visokog predstavnika", te da ova stranka podržava uvođenje skenera i dodatne kontrole.

- RS ima pravo na svoj izborni zakon i da sprovodi izbore na svojoj teritoriji – naveo je Nešić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.