open-navfaktor-logo
search
Zajednička sjednica
Vlade RS-a i FBiH: U Banjoj Luci "lagane teme" o raspodjeli novca, o međuentitetskoj liniji drugi put
Na zajedničkoj sjednici vlada RS-a i Federacije Bosne i Hercegovine koja je održana danas u Banjoj Luci usvojeno je ukupno sedam zaključaka iz različitih resora.
08.06.2023. u 15:31
get url
text

Prvi je u vezi sa zabranom izvoza oblovine iz BiH i zaključeno da bi Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo da donese odluku o trajnoj zabrani izvoza trupaca, jer drvoprerade u oba entiteta trebaju takve vrste sirovine.

Zatim, riječi je bilo o odlaganju nuklearnog otpada na Trgovskoj gori. Oba entitetska resora su usaglasili da iz BiH ide jedan glas i da se uključi nadležno bh. ministarstvo kako bi se učinilo sve da se odlaganje onemogući.

Zatim, prema riječima premijera RS-a Radovana Viškovića govorilo se o autoputu Beograd - Sarajevo - Beograd, ali oko toga se tek treba usaglašavati u narednom periodu, potom je iz oblasti sigurnosti usvojen zaključak da je neophodna bolja i jača koordinacija i saradnja.

Što se tiče obrazovanja, istaknuto je da u sferi nauke ima prostora da se napravi bolja konekcija u BiH.

Predstavnici dvije vlade su govorili i o projektima koji su bitni za oba entiteta, a zaključeno je i da treba dogovarati koji su zajednički projekti za BiH koji će se kandidovati prema međunarodnim finansijskim institucijama.

Nezaobilazna pitanja su bili i energetika, te "Elektroprenos" gdje je usaglašeno da se u narednom periodu zakaže sjednica akcionara u ovom zajedničkom preduzeću kako bi se riješila pitanja koja su na dnevnom redu.

Što se tiče raspodjele sredstava od putarine, na kojem računu je trenutno oko 200 miliona KM, očekuju se već u srijedu sjednica UO Uprave za indirektno oporezivanje BiH gdje bi se to pitanje trebalo riješiti.

Višković je rekao da su danas na dnevni red postavljene "lagane teme", pa tako nije bilo riječi o međuentitetskoj liniji, a Višković je dodao da to ne znači da to neće biti kandidovano, kao i da se mora od nečega krenuti.

Premijer RS Radovan Višković ocijenio je da je sjednica bila više nego uspješna, a da nije bilo nijednog resora kojeg se nisu dotakli.

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić se zahvalio na inicijativi za ovom zajedničkom sjednicom i na domaćinstvu u Banjoj Luci.

Što se tiče gasne konekcije, Višković je istakao da je važno da BiH ne ostane bez tog resursa, a da se građanima i privredi omogući da biraju najpovoljnijeg ponuđača, makar to podrazumijevalo i sjevernu ili zapadnu konekciju.

-RS nema ništa protiv južne konkecije, i sa druge strane smo čuli poruku da oni nemaju ništa protiv naše istočne konekcije koja treba da se poveže od Srbije preko Banje Luke…- dodao je Višković.

Podvukao je važno je da su sjeli za jedan sto, iako možda neće uvijek imati konsenzus.

- Ako ne razgovaramo, nećemo se dogovoriti ni oko čega. Važno je da su i ministri sjeli za sto, da se vide i razmijene kontakt telefone - rekao je Višković.

Premijer Federacije Nikšić je istakao da je najvažnija poruka sa ove sjednice da građani vide dvije vlade i dva premijera da sjede i razgovaraju i da je ovo bila radna sjednica, kao i da je bila "vrlo lagana".

- Vrlo bitne su dvije odluke - insistitranje na produžavanju odluke o zabrani izvoza oblovine i smatramo da to treba biti trajna kategorija, a drugo je da BiH nastupa jednim glasom kada je u pitanju odlaganje otpada na Trgovskoj gori. BiH ne zaslužuje da se više valja u blatu i kopa rovove - rekao je Niškić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.