open-navfaktor-logo
search
Drugostepena presuda
Vlaseničkom monstrumu Radetu Gariću smanjena kazna na 17 godina zatvora
Vijeće Apelacionog odjeljenja Suda Bosne i Hercegovine drugostepenom presudom u predmetu Rade Garić, odbilo je žalbu Tužilaštva BiH, a žalba branioca Garića djelimično je uvažena, pa je Garić osuđen na kaznu zatvora od 17 godina.
17.01.2022. u 10:23
get url
text

Presudom Suda BiH od 16. augusta prošle godine Garić je bio osuđen na 20 godina zatvora za progon bošnjačkog stanovništva na području Vlasenice 1992. i Srebrenice u julu 1995. godine.

Protiv drugostepene presude žalba nije dozvoljena.

Kako je saopćeno iz Suda BiH Garić je osuđen za krivično djelo zločini protiv čovječnosti iz člana 172. stav 1. tačka h) u vezi sa tačkama a) ubistvo, e) zatvaranje ili drugo teško oduzimanje fizičke slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, i) prisilni nestanak osoba i k) druga nečovječna djela slične prirode, učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja, sve u vezi sa članom 29. i članom 180. stav 1. Krivičnog zakona BiH, za koje djelo je prvostepenom presudom oglašen krivim, na osnovu odredbi članova 39, 42. stav 1. i 2, 48. stav 1. i 2. i 49. Krivičnog zakona BiH.

VEZANI TEKST - Mučni detalji presude Gariću: Begu su objesili, pa skinuli s vješala, sjekirom mu odrubili glavu i igrali lopte s njom

- Optuženi Rade Garić je oglašen krivim što je u periodu od početka aprila do kraja 1992. godine, u općini Vlasenica, u okviru širokog i sistematičnog napada srpskog Općinskog štaba Teritorijalne odbrane Vlasenica, paravojnih formacija, Vojske Srpske Republike BiH, kasnije Vojske Republike Srpske, Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske Republike BiH, odnosno Republike Srpske i dijelova Jugoslovenske narodne armije i to Novosadskog korpusa JNA, usmjerenog protiv bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica, znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada, počinio progon bošnjačkog civilnog stanovništva općine Vlasenica - navode iz Suda BiH.

Dodaje se da je Garić osuđen da je progon počinio na političkoj, nacionalnoj, kulturnoj, etničkoj i vjerskoj osnovi ubistvima, zatvaranjem ili drugim teškim oduzimanjem slobode suprotno osnovnim pravilima međunarodnog prava, prisilnim nestancima osoba i drugim nečovječnim djelima slične prirode učinjenih u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja.

Kako se navodi u saopštenju Garić je oglašen krivim i što je za vrijeme širokog i sistematičnog napada, koji su u periodu od 6. jula do kraja augusta 1995. godine preduzimali Vojska Republike Srpske i MUP Republike Srpske, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog stanovništva zaštićene zone UN Srebrenica, u svojstvu komandira interventnog voda u sastavu Vlaseničke brigade, počinio progon civilnog bošnjačkog stanovništva preduzimanjem inkriminisanih radnji okvalifikovanih kao druga nečovječna djela slične prirode učinjena u namjeri nanošenja velike patnje ili ozbiljne fizičke ili psihičke povrede ili narušenja zdravlja iz članova KZBiH.

Pojašnjeno je da je Garić to učinio znajući za takav napad i da njegove radnje čine dio tog napada u okviru kojeg je izvršen progon i djelimično istrijebljena grupa bošnjačkog naroda, pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, do 40.000 civila Bošnjaka, uklonjeno iz zaštićene zone UN Srebrenica, a više od 8.000 muškaraca Bošnjaka i dječaka ubijeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.