open-navfaktor-logo
search
Stabilizacija i pridruživanje
VMBiH usvojilo dokument za sastanak u Briselu; Košarac: Iznijet ćemo politička stajališta iz RS-a o dešavanjima u BiH
Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je danas dokument pod nazivom Pozicija Bosne i Hercegovine о procesu stabilizacije i pridruživanja, za sastanak Vijeća zа stabilizaciju i pridruživanje BiH – EU koji će biti održan 19. jula u Briselu.
13.07.2023. u 16:58
get url
text
Sjednica Vijeća ministara BiH
Sjednica Vijeća ministara BiH

- Pozicija BiH, u koju su uvršteni komentari i sugestije izneseni u okviru Kolegija za evropske integracije, koji je danas usvojio ovaj dokument, snažno naglašava strateško opredjeljenje Bosne i Hercegovine za punopravno članstvo u Evropskoj uniji, nakon dobivanja statusa kandidata.

Data je saglasnost na sastav delegacije za 5. sastanak, koju će predvoditi predsjedavajuća Vijeća ministara BiH Borjana Krišto. U delegaciji će, među ostalim, biti zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane BiH Zukan Helez, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac, uz predstavnike Ministarstva vanjskih poslova, Direkcije za evropske ingreacije i Misije BiH pri Europskoj uniji - saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Staša Košarac (SNSD), ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kazao je danas da su svi nivoi vlasti bili u poziciji da prezentiraju svoja pitanja i sugestije, da su u najznačajnijoj mjeri prihvaćene određene mjere i incijative i da "u tom kontekstu imamo definiranu poziciju BiH kao akt, dokument o kome ćemo govoriti u Briselu“.

- Republika Srpska je dostavila svoje primjedbe, primjedbe su uvažene, one su kredibilne, one su tačne i s tog aspekta ćemo, kako smo na Kolegiju za evropske integracije prezentovali stavove institucija RS, tako ćemo i u Briselu iskoristiti priliku da iznesemo svoja politička stajališta o dešavanjima u BiH – kazao je Košarac.

Dodao je kako cijeni da bi najznačajnije i najvažnije bilo usvojiti 14 prioriteta, "apostrofirajući potrebu da donesemo zakon o Ustavnom sudu BiH, koji je dio jednog od prioriteta".

- Jasno smo rekli da je to pitanje od kojeg nećemo odustati – dodao je Košarac.

Rekao je i da cijene da bi "u ovom periodu bilo značajno i važno da se ukine OHR i da se stranci koji jesu u institucijama BiH dislociraju i da ne rade u institucijama BiH".

Vijeće ministara BiH usvojilo je danas i informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnijenja o članstvu u Evropskoj uniji i procesu integracija u Evropsku uniju. Istraživanje je provedeno u maju i junu ove godine na uzorku od 1.200 ispitanika na nivou cijele BiH.

Rezultati su da je 73,3 posto ispitanika podržalo ulazak BiH u EU, što je za 4,1 posto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine. Ulazak u Evropsku uniju je podržalo 86 posto ispitanika iz Federacije Bosne i Hercegovine, 50,6 posto ispitanika iz Republike Srpske i 71,5 posto ispitanika iz Brčko distrikta BiH.

- Najviše ispitanika, i to 36,3 posto, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala dok 30,5 posto njih izdvaja garanciju trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 posto poštovanje zakona i propisa - saopćeno je.

Istovremeno, više od pola ispitanika (52,7 posto) koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navodi strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 posto ispitanih smatra kako je razlog gubitak raznolikosti kultura, a 13,2 posto odgovorilo je kako je to prevelika centralizacija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.