open-navfaktor-logo
search
Ko je odgovoran
Vozačke dozvole kamiondžija iz BiH i dalje ne važe u Njemačkoj
Šanse da Njemačka konačno prizna bh. vozačke dozvole za kamione i autobuse u ovom trenutku ravne su gotovo nuli, a čak i najnoviji potez bh. strane, u vidu urgencije, nije urodio plodom.
17.05.2021. u 08:01
get url
text

Njemačka je na vrhu spiska zemalja u koje građani BiH najčešće odlaze da žive i rade, a u toj državi priznate su naše dozvole za nekoliko nižih kategorija.

- Oblast uzajamnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola između BiH i Njemačke je uređena Zajedničkom deklaracijom o namjeri Saveznog ministarstva prometa i digitalne infrastrukture Njemačke i Ministarstva komunikacija i transporta BiH o postupku zamjene vozačkih dozvola, potpisanom 10. februara 2015. godine - rečeno je za Nezavisne iz Ministarstva komunikacija i prometa BiH.

Time je, dakle, data mogućnost zamjene vozačke dozvole kategorija A i B i potkategorije A1, bez polaganja dodatnog teorijskog ili praktičnog ispita.

BiH je potom pokrenula inicijativu da se dopuni Zajednička deklaracija, na način da ona obuhvati i ostale kategorije (BE, C, CE, D i DE) i potkategorije (B1, C1, C1E, D1, D1E) vozačke dozvole. O tome, naravno, treba da se postigne saglasnost sa Njemačkom.

Bh. strana je, u vezi s tim, Njemačkoj proslijedila informacije o izmjenama propisa u BiH u oblasti sigurnosti saobraćaja, osposobljavanja vozača itd. Ta inicijativa, međutim, nije dobila podršku od njemačke strane.

U noti Ambasade Njemačke u Sarajevu navedeno je da se, nakon odgovarajuće provjere predočene dokumentacije, ne može dopuniti postojeća Zajednička deklaracija.

- Zbog važnih visokih kriterija prema vlasnicima vozačkih dozvola za teretna vozila ili autobuse u Njemačkoj, dopuna Zajedničke deklaracije predloženim kategorijama vozačkih dozvola, nažalost, nije moguća - odgovorili su Nijemci.

Ministarstvo prometa BiH i dalje je bilo uporno u nastojanjima da pomogne bh. državljanima koji žive u Njemačkoj te se u junu 2019. godine diplomatskim putem ponovo obratilo Njemačkoj sa inicijativom da još jednom razmotri prijedlog. Poslali su i urgenciju prošle godine.

- Odgovor njemačke strane nikad nije stigao - ističu izvori Nezavisnih.

Nikola Grbić, predsjednik Udruženja prevoznika za međunarodni i unutrašnji transport Republike Srpske, kaže da nepriznavanje bh. vozačkih dozvola za teretna vozila u Njemačkoj predstavlja ogroman problem vozačima te da na to godinama ukazuju. On prst upire u bh. institucije.

- Vjerovatno se na taj način pokušavaju naši vozači odvratiti od toga da idu gore ili je u pitanju nemarnost. Mislim da se to ipak radi namjerno kako ne bi bio nastavljen odliv. Naši vozači susreću se sa ogromnim problemima na Zapadu - rekao je Grbić. 

S druge strane, sagovornik Nezavisnih iz institucija BiH tvrdi da je bh. strana u proteklim godinama pokrenula brojne inicijative da se naše dozvole priznaju u drugim državama, što je dijelom urodilo plodom, dok dio zemalja ne pokazuje zainteresovanost.

- Recimo, usaglašavanje sporazuma između BiH i Italije o uzajamnom priznavanju u oblasti zamjene vozačkih dozvola traje još od 2012. godine. Još ne postoji spremnost Italijana da se sporazum potpiše. Čak ni nekoliko urgencija iz BiH nije urodilo plodom - kaže on.

Pokušaja je bilo i da se bh. vozačke dozvole priznaju u Sloveniji, ali...

- U jednom od ranijih odgovora slovenačke strane navedeno je da Slovenija još nije potpisala sporazum o međusobnom priznavanju ni sa jednom državom - pojašnjava sagovornik Nezavisnih. 

Zanimljivo je da inicijativa iz BiH za zaključivanje sporazuma o uzajamnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola između BiH i Švedske datira iz marta 2016. godine.

- U odgovoru na inicijativu švedska strana je iznijela stav da ne postoje zakonom predviđeni uvjeti za potpisivanje tog sporazuma - kaže on. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.