open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Vranić: KCUS napušta 13 anesteziologa, tražit ću hitnu sjednicu Vlade KS, ovo je iznenađujuće!
Trinaest anesteziologa Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu napušta ovu zdravstvenu ustanovu.
05.05.2021. u 11:14
get url
text

Kazao je to na današnjoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo ministar zdravstva Haris Vranić odgovarajući na zastupničko pitanje.

- Nažalos jutros sam saznao da 13 anesteziologa odlazi iz KCUS-a. U toku ovih sedam dana otkaznog roka oni će prestati da rade. To je mene kao ministra, ali i Vladu zateklo. Mi smo dali obećanje da niko neće ostati bez posla i da će svako nastaviti raditi svoj posao, jer ne dozvoljavamo bilo kakvo narušavanje digniteta ili svojevrsni mobing koji je natjerao te anesteziologe da daju otkaz. Obaveza Kantona Sarajevo je da zadrži te ljekare da oni ne bi otišli u druge centre ili izvan granica BiH. Tako da ću ja vjerovatno u narednim satima kada se završi Skupština tražiti od premijera da zakaže hitnu sjednicu Vlade KS da vidimo kako ćemo odgovoriti na ovo što se desilo, ovo je iznenađujuća situacija.

Postavlja se pitanje da li ćemo sada stvarno doći do konačnog odgovora na pitanje zašto se sve ovo dešava, da li je stvarno problem unutar KCUS-a, odlaskom ljekara, a ovih 13 anesteziologa je ogroman signal. Ponovo pozivam Federalnu vladu i federalnog ministra da se probudi iz dubokog sna i da reagira na ovo što se dešava u njegovoj nadležnosti, jer je on saučesnik u ovom što se dešava – kazao je Vranić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.