open-navfaktor-logo
search
Demanti
Vranić: Kritike prihvatamo i uvažavamo, međutim...
Nakon što je jutros na portalu Faktor objavljen tekst pod naslovom "Sadiković: Zašto se čekalo mjesecima, na tenderu su prošli privatnici koje je Vranić odredio" na zvaničan email portala stigao je demanti Harisa Vranića, ministra zdravstva KS posredstvom advokatice Elmedine Bojčić. 
29.08.2023. u 11:24
get url
text

VEZANI TEKST - Sadiković: Zašto se čekalo mjesecima, na tenderu su prošli privatnici koje je Vranić odredio

Ministar Vranić reaguje povodom teksta u kojem Senad Sadiković, predsjednik sindikata, kaže "kako su na tenderu prošle ustanove koje je Vranić odredio" te se dalje iznosi niz neistinih navoda u smislu da su na tenderu prošle privatne zdravstvene ustanove, one koje odgovaraju ministru i njegovim saradnicima, kojima se aludira na koruptivne radnje ministra Harisa Vranića u postupku izbora zdravstvenih ustanova koje će pružati dijagnostičke preglede u slučaju čekanja dužeg od 90 dana u privatnim zdravstvenim ustanovama.

- Da su kojim slučajem dijagnostički pregledi bili dostupni za sve pacijenate u prihvatljivim vremenskim okvirima u Općoj bolnici "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", Zavodu za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, KCUS-u, kako to navodi Sadiković, ovaj Pravilnik ne bi bio ni donesen, jer u tom slučaju ne bi postojale deficitarne zdravstvene usluge za koje postoje liste čekanja. S druge strane, potpuno besmisleno bi bilo dodatno iz sredstava Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo plaćati usluge za koje su javne ustanove već plaćene i koje, ponovo naglašavam, nemaju dovoljno kapacitetea da iste obavljaju u prihvatljivim vremenskim okvirima za pacijente, iz kojeg razloga su i nastale liste čekanja. Budući da su liste čekanja na dijagnostičke preglede u javnim ustanovama neprihvatljivo duge, ovim Javnim pozivom angažovane su dodatno privatne zdravstvene ustanove u kojima građani mogu na teret Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo obaviti dijagnostičke preglede. Shodno odredbama člana 52. stav (1) Zakona o zdravstvenoj zaštiti, Zavod zdravstvenog osiguranja Federacije, odnosno kantona provodi postupak dodjele ugovora o pružanju zdravstvenih usluga, odnosno postupak dodjele ugovora za provođenje programa zdravstvene zaštite, u skladu s ovim zakonom, Zakonom o zdravstvenom osiguranju, te propisima donijetim na osnovu ovih zakona, jedinstvenom metodologijom, propisom o sistemu poboljšanja kvaliteta, bezbjednosti i o akreditaciji u zdravstvu, kao i propisima o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine. Članom 10. i 11. Odluke o utvrđivanju većeg obima zdravstvenih prava utvrđeni su kriteriji i mjerila zaključivanja ugovora, a članom 12. je decidno propisano da će se ugovaranje, odnosno finansiranje zdravstvenih ustanova sa područja Kantona Sarajevo iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, za izvršenje zdravstvene zaštite shodno Odluci o utvrđivanju osnovnog paketa zdravstvenih prava, vršiti po osnovu javnog poziva kojeg raspisuje ZZO, a na osnovu kriterija i mjerila utvrđenih ovom Odlukom. Odluku o izboru zdravstvenih ustanova po osnovu javnog poziva, shodno citiranom podzakonskom propisu, donosi upravni odbor Zavoda uz prethodnu saglasnost ministra zdravstva Kantona Sarajevo.

U dijelu zdravstvenih ustanova sa kojima je Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo zaključio ugovore za deficitarne usluge za koje postoji lista čekanja, Sadiković je mogao pronaći na zvaničnoj web stranici Ministarstva zdravstva KS Informaciju o aktivnostima ministarstva zdravstva i zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo po javnom pozivu za odabir pružaoca deficitarnih zdravstvenih usluga i usluga produženog bolničkog liječenja i medicinske rehabilitacije iz augusta 2010. godine, i uvidjeti da su iste ove ustanove bile odabrane i tada, Javnim pozivom od 23.08.2010. godine. Shodno navedenom, svoje tvrdnje, koje upućuju na bilo kakav utjecaj  ministra prilikom odabira zdravstvenih ustanova za deficitarne usluge za koje postoji lista čekanja, Sadiković će imati priliku potkrijepiti pred nadležnim sudom u parničnom postupku.

U konačnici, naglašavam da je u ovom trenutku jedino važno da su ugovori konačno potpisani, da će se smanjiti liste čekanja na dijagnostičke preglede i da ćemo našim pacijentima pružiti adekvatnu i blagovremenu zdravstvenu zaštitu. Ovo ministarstvo ulaže sve napore da pacijenti dobiju brzu i adekvatnu zdravstvenu zaštitu, te kritike prihvatamo i uvažavamo, međutim, za izrečene neistine i dezinformisanje javnosti, bićemo prinuđeni pokrenuti postupke pred nadležnim sudom - navodi se u demantiju ministra Vranića.

Uz demanti je dostavljena i informaciju o aktivnostima Ministarstva zdravstva koje možete pročitati ovdje.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.