open-navfaktor-logo
search
Ministar zdravstva KS
Vranićev monolog i recitacija, došli su i sufleri iz stranke: Omikron je mačiji kašalj, pređimo na politiku...
Omikron soj koronavirusa je takoreći mačiji kašalj. Nije da ne može uzrokovati zdravstvene probleme kod pojedinih ljudi, ali ne treba se time previše zamarati. Ide se na ublažavanje, pa čak i ukidanje epidemioloških mjera. To je ukratko, parafrazirano, ono što nam je ministar zdravstva Kantona Sarajevo Haris Vranić saopćio na današnjoj konferenciji za medije. Kako je omikron odjednom postao tako bezopasan, a bio je glavni razlog za, naprimjer, neorganiziranje proslave Nove godine u Sarajevu, što je rezultiralo višemilionskim gubitkom zarade u glavnom gradu, to nije jasno iz minstrovog današnjeg obraćanja. 
21.01.2022. u 12:24
get url
text

No, epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo bila je tek sporedna tema ministra zdravstva, a razlog zbog kojeg je sazvao konferenciju za medije bio je politički obračun sa opozicijim, konkretno sa SDA. 

S tim u vezi ministar kojeg su i u SDP-u "pustili nizvodu" i kojeg još jedino podržava predsjednik stranke Nermin Nikšić, imao je na današnjoj konferenciji za medije suflere iz stranačke centrale. Ili će prije biti da je politički tekst koji je navježbao pročitati i čitao sve vrijeme na konferenciji za medije napisan upravo u stranačkoj centrali za potrebe ovog obraćanja. Naime, Nerin Dizdar, politički direktor SDP-a BiH, prisustvovao je konferenciji za medije kantonalnog ministra zdravstva nosajući u rukama papire za koje se opravdano može pretpostaviti da su tekst koji je ministru serviran da pročita pred novinarima. 

Prije nego citiramo šta je to ministru vjerovatno servirano iz stranke za njegov današnji monolog i recitaciju, za neupućene par riječi o Nerinu Dizdaru. Javnost ga pamti po aferma u vezi s dodjelom novca Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, čiji je uposlenik Dizdar bio, a vjerovatno je još. Naime, prema ranijim pisanjima medija, Dizdar je imao veze s dodjelom novca, a nakon što je dobio više od 100.000 maraka, vlasnik jedne od firmi Luka Raguž postao je član SDP-a BiH. Adresa Raguževe firme Mil Company je bila Hrvatskih branitelja bb Stolac. Kućna adresa Nerina Dizdara je Hrvatskih branitelja bb Stolac. I to nije sve, pisao je Žurnal. 

 

Dakle, toliko o, kako se može pretpostaviti, autorima Vranićevog monologa i recitacije o aferama političkih protivnika. 

A sad šta je Vranić čitao sa papira...

- Negdje krajem augusta prošle godine bili smo svjedoci sinhronizirane akcije Kluba SDA, u funkciji nemoguće misije skretanja pažnje sa kupljenih respiratora priličnijih za upotrebu u automehaničarskoj radnji nego u medicinske svrhe, skanadala oko diploma i laganja Vlade FBiH oko nabavke vakcina, do čega nije došlo, te skandala oko ministra zdravstva koji je nakon davanja ostavke u jeku korone nastavio primati plaću za posao koji nije radio. Senzacionalno su najavljivali kako su instruirani od brojnih uglednih farmaceutskih kuća koji su im ukazivali na pljačku stoljeća te najavljivali krivične. Nikada nisu objasnili kako i zašto su se pojedine farmaceutske kuće, ugledne, kako su ih oni nazvali, obraćali isključivo Klubu SDA za pomoć. Naravno da niko nije vjerovao da se niko sa ozbiljnim namjerama može obratiti SDA koja je duboko zaglibila u kriminal i korupciju, da navodno od njih traže zaštitu – kazao je Vranić se na početku konferencije.

Kazao je kako je Ured za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS utvrdio da nije bilo nezakonitosti.

- Zaključak koji potvrđuje staru narodnu izreku, ko o čemu, vojska o skraćenju, SDA o poštenju. Oni stvarno misle da će sve svoje lopovluke prikriti ako dovoljno glasno, lažno optužuju druge – kazao je dalje Vranić ističući kako "nikada neće biti kao oni".

Vranić je dalje nastavio u istom tonu kazavši kako su "imali laži i napade onih koji su srozali zdravstvo na najniže grane".

- Opet SDA navodnom brigom za građane pokazuje nervozu i optužuje druge za kriminal i korupciju koju su doveli do savršenstva. Drže nam moralne lekcije oni koji provode polovinu radnog vremena u sudnicama optuženi za kriminal i korupciju – kazao je Vranić.

Kazao je kako želi da podsjeti na "hronologiju urušavanja zdravstvenog sistema od strane SDA i njihovih koalicionih partnera" nabrajajući navodne afere.

- Kad smo kod Kriznog štaba želim napomenuti i pitati ko je imenovao Krizni štab u januaru prošle godine kada je počela pandemija, a kojeg su sačinjavali ministar koji je pobjegao i nastavio primati plaću do kraja jula mjeseca na Jadranskoj obali, pa ga je zamijenio medicinski guru diplomirani inžinjer arhitekture, uz članove veterinara, ginekologa, psihijatra, specijalista socijalne medicine i gle čuda jedan epidemiolog. Za to vrijeme uspjeli su donijeti nula mjera i nula protokola. Osmislili su izolatorije u studentskim domovima, pa su ih onda prebacili u srednju školu za željezničare zajedno sa vrtićem pa onda na fakultet za Građevinu, opremili ga, a da nikada ti stacionari nisu proradili. Osim što je na tabli ostalo napisano srce i mi smo uz vas – kazao je ministar također.

Kazao je da je Ministarstvo izdalo Zavodu zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo naredbu da liste čekanja ne smiju biti duže od 20 dana za bilo koju proceduru.

- U slučaju da građanima bude zakazana usluga u kasnijem roku, Zavod će iste finansirati u privatnim ustanovama samo pod uvjetom da tu nisu uposleni ljekari iz javno zdravstvenih ustanova jer je najveći problem u zdravstvenom sistemu i žalbe građana koje ukazuju na jedan vid korupcije, da ljekari naročito zakazuju termine u prolongiranim rokovima da biste vi građani popodne mogli otići u njihove ordinacije – kazao je Vranić.

Kazao je da je prvi put u historiji BiH stavljeno u finansijski plan ZZO-a uvođenje vakcinacije HPV vakcinom.

- Ministarstvo osnažuju patronažne, palijativne službe u KS, da svaki građanin koji je fizički spriječen da dođe u matični dom zdravlja da dobije uslugu u svom domu. Izdali smo upute da se omogući svim specijalistima da imaju pravo propisivanja recepata – kazao je te nastavio:

- Izutetno je važno i to je prvi put na ovim prostorima, idemo u pravcu da se formira "VI card", virtuelna kartica, elektronska zdravstvena kartica kojom će svaki osiguranik imati uvid u svoje osiguranje, propisane lijekove, vlastiti elektronski karton, mogućnost imanja uvida u sve pružene zdravstvene usluge, recepte, da se može naručivati, da neće biti zloupotreba, propisivanja lijekova na tuđe kartone. To će biti pilot projekat i mislim da je značajan iskorak u boljoj organizaciji zdravstvenog sistema – naveo je Vranić.

Bliži se drugo polugodište u osnovnim i srednjim školama u KS, te je Vranić odgovarajući na pitanja medija kazao kako neće biti odgađanja škole, te da se nastavlja normalnim tempom, a govorio je i o opterećenosti zdravstvenog sistema.

- Domovi zdravlja trpe ogroman pritisak, nažalost omikron soj koji je veoma brzo prenosiv zahvatio je i veliki broj zdravstvenih radnika koji su "van stroja". Pisao sam zdravstvenim ustanovama gdje je navedebno da krizni štabovi zdravstvenih ustanova na osnovu kapaciteta i ljudskih resursa da odredi da li će obustaviti "hladni program", Minitarstvo neće obustavljati hladni program, ali će to odlučivati krizni štabovi u zdravstvenim ustanovama, ritam rada neće određivati ministarstvo – zaključio je Vranić.

VEZANI TEKST - Vranić zabranio "hladne" programe i redovne preglede kod ljekara, primaju se samo hitni slučajevi

Obrazlagao je i kako se omikron soj širi, ali nije tako težak za razliku od ranijih... 

Pitanje koje se logično nameće je: kako to da ministar 21. januara najavljuje ublažavanje mjera, a 19. januara je poslao zdravstvenim ustanovama i to sa naznakom "urgentno" da se reduciraju svi operativni programi i pregledi kod nadležnih ljakara, koji nemaju status hitnosti u postupanju?!

Cijelu konferenciju za medije možete pogledati ispod: 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.