open-navfaktor-logo
search
Raskid ugovora
Vrbić: Na potezu za Dom penzionera u Nedžarićima je Zavod PIO FBiH
Raskid ugovora sa investitorom Capital Holdingom jer nije uplatio novac u ugovorenom roku Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje za kupljeni Dom penzionera u Nedžarićima u Sarajevu je logičan slijed, kazao je za Faktor Drago Vrbić, direktor Agencije za privatizaciju FBiH.
19.01.2021. u 13:42
get url
text

Objašnjava da je na potezu Zavod PIOFBiH.

Bili smo angažirani kao svojevrstan agent 

Podsjećamo, devastirani Dom penzionera u Nedžarićima u vlasništvu Zavoda PIOFBiH, prodat je 16. oktobra 2019. godine preko Agencije za privatizaciju FBiH Capital Holdingu. Objekat je prodat za 10,3 miliona KM i investitor je novac trebalo da isplati u ratama do 31. januara 2020. godine, a što nije učinio.

Da bi učestvovao u prodaji, Capital Holding je morao uplatiti depozit od milion i 36 hiljada KM, a što je 10 posto od ukupne cifre. Taj novac ostaje Federalnom zavodu PIO.

VEZANI TEKST - Zijad Krnjić ne odgovara na pitanja o prodaji Doma penzionera u Nedžarićima

- U slučaju Doma penzionera u Nedžarićima, mi smo bili angažirani kao svojevrstan agent u ovom predmetu jer se Federalni zavod PIO voli osloniti na Agenciju za privatizaciju FBiH. Mi smo objavili poziv za aukcijsku prodaju, a sve ostalo je bilo na njima - govori nam Vrbić.

S obzirom na to da postoje informacije da je Capital Holding tražio da mu se produži rok za uplatu novca za kupljeni Dom penzionera, Vrbića smo upitali ko može produžiti rok uplate.

- Federalni zavod PIO prodaje svoje nekretnine, oni su pravno lice. Oni to mogu učiniti. Ima svoj Nadzorni odbor koji je u principu produžena ruka Vlade. Pojašnjenja radi, Upravni odbor Zavoda PIOFBiH donosi odluku o prodaji, cijeni - govori nam Vrbić.

Nije bilo na Upravnom odboru o Domu penzionera 

Redžo Mehić, član Upravnog odbora Federalnog zavoda PIO, kazao nam je da na dnevnom redu Upravnog odbora nije bio Dom penzionera u Nedžarićima.

- Ići će se vjerovatno ponovo u prodaju. Kod nas su telefonske sjednice zbog korone i još nije bilo o Domu penzionera. Uglavnom, depozit ostaje Zavodu PIO, ovo ide ponovo u proceduru. Upravni odbor Zavoda PIO predlaže prodaju, Vlada FBiH daje zeleno svjetlo - rekao nam je Mehić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.