open-navfaktor-logo
search
Apelaciono vijeće
Vrhovni sud FBiH: Samir Bejtić oslobođen optužbi za zločine na Kazanima
Apelaciono vijeće Vrhovnog suda Federacije Bosne i Hercegovine potvrdilo je presudu Kantonalnog suda u Sarajevu kojom je Samir Bejtić oslobođen optužbi za ratni zločin počinjen na Kazanima, potvrđeno je za Detektor.
17.04.2023. u 13:52
get url
text

Presudom Kantonalnog suda u Sarajevu od 3. novembra 2021. godine, Bejtić je oslobođen optužbi da je počinio ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Protiv ove presude Tužilaštvo Kantona Sarajevo uložilo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja", s prijedlogom da se presuda ukine i predmet vrati prvostepenom sudu na ponovno suđenje.

Vrhovni sud FBiH odbacio je žalbu kao neosnovanu, te potvrdio presudu Kantonalnog suda u Sarajevu.

U optužnici se navodi da je Bejtić, kao pripadnik Desete brdske brigade Armije BiH, 1993. godine učestvovao u premlaćivanju Ergina Nikolića i Duška Jovanovića, nakon čega ih je s grupom vojnika i Mušanom Topalovićem Cacom odvezao na lokalitet Boguševca, gdje su u zemunici nastavili zlostavljanje, a potom ih ubili.

Optužen je bio i da je, između ostalog, 25. decembra 1992. ubio Zorana Vučurevića na Kazanima.

Bejtićev branilac Rusmir Karkin podsjeća da je suđenje u ovome predmetu trajalo duže od 20 godina i da je ovo četvrta oslobađajuća presuda.

- Postupak vođen po starom zakonu o krivičnom postupku, uz učešće sudija porotnika, što je nebično za ove uslove. Prema tom zakonu je postojala mogućnost da se ovoliko puta predmet s drugostepenog suda vraća na prvostepeni sud. Ovo je konačna oslobađajuća presuda - rekao je Karkin u razgovoru za Detektor.

On smatra da Bejtić, nakon svega što je pretrpio, ima pravo tražiti odštetu.

Detektor je ranije pisao o višegodišnjem sudskom postupku protiv Bejtića, a predmet je više puta s Vrhovnog suda Federacije BiH vraćan na ponovno suđenje Kantonalnom sudu u Sarajevu.

Bejtić je 2006. bio osuđen na 14 i po godina zatvora za zločine počinjene na Kazanima, ali je ta presuda ukinuta. Potom je u dva navrata oslobođen optužbe, ali su i te odluke ukinute. Vrhovni sud je svaki put ukidao presude Kantonalnog suda i ukazivao na bitne povrede odbredaba krivičnog postupka.

Na ovu presudu ne postoji mogućnost žalbe.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.