open-navfaktor-logo
search
Podrhtavanje tla
Vrlo jak i dug zemljotres osjetio se širom BiH, epicentar u Crnoj Gori
Novi jak zemljotres osjetio se jutros u Bosni i Hercegovini oko 04.07 sati.
Faktor
14.03.2024. u 04:38
get url
text
FOTO: EMSC
Jak i duži zemljotres se osjetio u glavnom gradu BiH, a prema mapama sa stranica specijaliziranih za zemljotrese osjetio se u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, Trebinju, Mostaru, Bugojnu, Zenici... Zemljotres se osjetio i u Hrvatskoj.
Epicentar  je bio na 10 kilometara dubine, 30-ak kilometara sjeverno od Nikšića u Crnoj Gori.
Portal vijesti.me navodi da je, prema informacijama, epicentar bio na oko 27 kilometara jugozapadno od Plužina.
Sektor za seizmologiju Zavoda za hidrometeorologiju i seizmologiju Crne Gore, kako piše pobjeda.me, saopćio je da je u 4:06 sati registriran jači potres sa epicentrom na pet kilometara jugozapadno od mjesta Čarađe u Plužinama.
- Jačina ovog zemljotresa u hipocentru (žarištu) iznosila je 5,4 jedinice Richterove skale, što odgovara epicentralnom intenzitetu od sedam stepeni Mercallijeve skale (MCS). Žarište ovog zemljotresa locirano je na dubini od 14 kilometara - navedeno je u saopćenju Sektora za seizmologiju.
Još nema podataka o eventualnoj šteti, a prema informacijama iz ZHMS mogla je biti izazvana u epicentralnom području.
- Na osnovu numeričkog modela promjene intenziteta sa rastojanjem u ovom regionu, magnitude zemljotresa i dubine hipocentra, ovaj zemljotres je mogao izazvati izvjesne materijalne štete u epicentralnom području - ističe se u saopćenju.
Ti zemljotresi spadaju u grupu srednje jakih, koji mogu da izazovu štetu na slabije građenim objektima i koje osjeti većina građana, pišu vijesti.me.
Evropsko mediteranski seizmološki centar (EMSC) prethodno je objavio da je jačina zemljotresa 5,3 stepena Rihterove skale. U ovom području oko 4:30 sati registrirana su još dva blaža potresa jačine 3,1 stepena.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.