open-navfaktor-logo
search
Sjednica
VSTV podržao prijedloge za prioritetno procesuiranje napada na povratnike
Nemamo dovoljno dobar odgovor sistema - kazao je Lagumdžija.
AUTOR: Autor: Detektor/Faktor
19.04.2024. u 19:40
get url
text
Sa sjednice VSTV-a
Sa sjednice VSTV-a
FOTO: BIRN
Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) je trećeg dana zasjedanja usvojilo zaključke prema kojima bi se, između ostalog, napadi na povratnike trebali prioritetno procesuirati, te je poručeno da se Vijeće nije oglušilo o ovu problematiku.
Na sjednici su iz Stalne komisije za efikasnost i kvalitet tužilaštava kazali da je predsjednik VSTV-a Halil Lagumdžija krajem januara održao sastanak sa zamjenicom ministra za ljudska prava i izbjeglice BiH Duškom Jurišić, na kojem su razgovarali o akutelnoj tematici napada i zastrašivanja povratnika u BiH, prenio je Detektor.
VSTV je nakon tog sastanka zatražilo od svih tužilaštava da, imajući u vidu njihovu nadležnost za postupanje u predmetima navedenim u informacijama Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, dostave precizne podatke o statusu predmeta.
Komisija je iznijela informacije o nizu slučajeva, između ostalog o slučaju kada su prošle godine pretučeni i opljačkani Fadil i Ajša Memišević iz Višegrada, gdje počinioc još nije otkriven, o slučaju napada na povratnika Osmana Mehanovića kojeg je grupa maloljetnika napala u Bratuncu, o slučajevima napada na povratnika Marka Mišića u Derventi, koji je preminuo, napade na povratnicu Ljeposlavu Petković kod Zavidovića i Sofiju Šantić iz Mostara, napada na Sejfića Senada, Ajdina Jusića, kao i provođenja istrage protiv Mirsada Omerovića.
Komisija je iznijela prijedlog zaključaka o kojima je Vijeće raspravljalo.
U zaključcima je navedeno da je o problematici napada i zastrašivanja povratnika, opisanoj u informaciji Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice, potrebno obavijestiti sva tužilaštva u BiH, koja će se uputiti na obavezu prioritetnog procesuiranja ovih predmeta, ukoliko se pojave u radu u njihovom tužilaštvu, i s posebnom pažnjom.
Pitanje eventualnih propusta u postupanju tužilaštava i policije, prema navodima iz infromacije Ministarstva, potrebno je, kako je predloženo, delegirati na dnevni red stastanka strateškog foruma rukovodilavca tužilaštva i policijskih agencija s ciljem poduzimanja mjera i radnji kako bi se izbjegli eventulani propusti u budućem proceusiranju ove vrste predmeta.
Predsjednik VSTV-a Lagumdžija je tokom rasprave kazao kako smatra da su ovi zaključci dobri.
- Bitno je da mi pošaljemo poruku da mi kao regulatorno pravosudno tijeli nismo gluhi na nešto što se dešava na terenu, a gdje moj je zaključak da nemamo dovoljno dobar odgovor sistema - kazao je Lagumdžija.
Snježana Petković, član VSTV-a, je navela da se radi o strašnim podacima koji su se mogli čuti na sjednici, te uz činjenicu da nema spis i dokaza, smatra da neki od ovih slučajeva ne bi potpadali pod problematiku napada na povratnike.
- Lično smatram da neka od ovih lica slučajno imaju status povratnika, ali da napad nije počinjen s namjerom zastrašivanja povratnika. Opet sve to pod uputnikom govorim jer nemam spis - kazala je ona.
Saša Sarajlić, član VSTV-a, je naveo da se slaže s Petković, ali da po samoj objektivnoj činjenici ti događaji izazivaju strah kod povratnika, te kazao da se treba podržati proces povratka.
Srđan Forca, član VSTV-a, je kazao da ovo Vijeću nije proslijeđeno da kvalifikuju djela i sude, nego se upoznaju s činjenicom na terenu i da podrže ovakve zaključke.
Nakon rasprave, Vijeće je usvojilo prijedloge zaključaka Komisije.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.