open-navfaktor-logo
search
VSTV odlučio
Meliha Dugalija nova glavna tužiteljica Tužilaštva u Sarajevu, Pašić i Furtula zamjenici glavnog državnog tužioca
AUTOR: Autor: Faktor
18.04.2024. u 16:43
get url
text
Meliha Dugalija
Meliha Dugalija
FOTO: FACE TV
Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV BiH) imenovao je na sjednici nosioce pravosudnih funkcija u Bosni i Hercegovini, između ostalog zamjenike glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine i glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.
Kako je saopćeno, na poziciju zamjenika glavnog tužioca Tužilaštva Bosne i Hercegovine imenovani su Džermin Pašić i Mladen Furtula.
Na poziciju glavne tužiteljice Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu imenovana je Meliha Dugalija. 
Na poziciju glavnog tužioca Kantonalnog tužilaštva u Tuzli imenovan je Vedran Alidžanović, a za glavnu tužiteljicu Kantonalnog tužilaštva u Bihaću Merima Mešanović.
Imenovane su i sudije, i to Vinko Miladinović i Joko Radić na poziciju sudija Kantonalnog suda u Odžaku, Mirjana Kevo i Alen Džaferović na poziciju sudaca Kantonalnog suda u Mostaru, dok je Zina Halilović imenovana za predsjednicu Osnovnog suda u Modriči, a Zorica Stolić na poziciju predsjednice Osnovnog suda u Šamcu.
- Pri donošenju Odluke o imenovanju, VSTV BiH je uzeo u obzir kriterije poput: stručnog znanja, radnog iskustva i radnih rezultata; stručne sposobnosti zasnovane na dosadašnjim rezultatima u karijeri; sposobnosti da nepristrano, savjesno, marljivo, odlučno i odgovorno obnaša dužnosti u okviru funkcije za koju se prijavljuje; odnosa sa radnim kolegama, ponašanja van posla, profesionalne nepristranosti i ugleda te iskustva na rukovodećim poslovima.
Pri imenovanju, VSTV BiH primjenjuje odgovarajuće ustavne odredbe kojima se uređuju jednaka prava i zastupljenost konstitutivnih naroda i ostalih, te poštuje ravnomjernu zastupljenost spolova - navedeno je u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.