open-navfaktor-logo
search
Pravosuđe
VSTV usvojio izmjene Pravilnika po preporuci međunarodnog stručnjaka, već pripremljeni oglasi za 14 pozicija
AUTOR: Detektor
04.06.2024. u 18:19
get url
text
VSTVBiH
VSTVBiH
FOTO: BIRN
Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća usvojene su izmjene i dopune Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta u VSTV-u na osnovu kojeg će biti imenovan jedan ili više međunarodnih stručnjaka koji će vršiti provjeru svih konkursnih procedura za sudije i tužioce u Odjelu za provođenje postupka po izvještajima, koji još nije u funkciji.
Odjel za provođenje postupka po izvještajima, bez čije provjere niko od sudija, tužilaca ili članova Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine (VSTV) ne može biti imenovan, još uvijek nije funkcionalan.
Šef Odjela za upravljanje ljudskim resursima u administraciji Samir Husić rekao je da Odjel ne može biti popunjen bez budžetskih sredstava, ali su ove izmjene neophodne kako bi se ubrzao proces nakon što se steknu uvjeti, jer su već pripremljeni tekstovi oglasa za popunjavanje 14 pozicija.
Tekstovi su, kako je rekao, proslijeđeni međunarodnom ekspertu putem Delegacije Evropske unije u BiH, koji je izdao preporuke za izmjenu Poslovnika VSTV-a o imenovanju stručnjaka za praćenje konkursnih procedura. Rekao je da je predloženim izmjenama propisano da će Vijeće angažovati međunarodne stručnjake za vanjsko praćenje, čije su nadležnosti obavljanje i pregledanje sadržaja konkursa za radno mjesto u novoformiranom odjelu.
Prijedlog je usvojen s 13 glasova za.
Tokom redovne sjednice predstavljena je i informacija o dinamici suđenja u složenim predmetima organizovanog kriminala i visoke korupcije koji su ušli u dvogodišnje planove rješavanja. Od 11 predmeta organizovanog kriminala, koji se vode pred sudovima u BiH, samo je jedan završen, u dva predmeta se održava dinamika suđenja, u jednom djelimično, a u sedam nikako. Ovi predmeti, kako je rečeno na današnjoj sjednici, moraju biti završeni do kraja godine.
U predmetima organizovanog kriminala koji moraju biti završeni do kraja 2025., u dva je objavljena presuda, u dva se održava dinamika suđenja, u četiri djelimično, a u četiri predmeta nema dinamike suđenja. Tri predmeta korupcije su završena, u jednom se održava dinamika, a u četiri ne održava.
Na sjednici je rečeno da su izdate smjernice glavnim tužiocima i opis zadataka kontakt-osobama za bezbjednost novinara u tužilaštvima. Šejla Maslić Ćepić, pravna saradnica pri Misiji OSCE-a, rekla je da su u svim bh. tužilaštvima imenovani tužioci koji su zaduženi za koordinaciju i komunikaciju s novinarima, u slučaju napada, i agencijama za provođenje zakona.
- Zaključak je bio da se kontakt-osobe imenuju i u policijskim agencijama. Taj je proces uspješno okončan – 35 osoba u tužilaštvima i policiji imenovano je kao kontakt-osobe za sigurnost novinara - rekla je i dodala da su glavni tužioci dobili smjernice da omoguće punu efikasnost na predmetima u vezi s napadima na novinare.
Detektor je ranije objavio dokumentarni film u saradnji s OSCE-om "Novinarstvo nije zločin" u kome donosi iskustva napadnutih novinarki i novinara, te govori o izazovima s kojima se novinari radeći svoj posao svakodnevno susreću, kao i o nedovoljnom procesuiranju napada na medijske radnike i niskim kaznama počiniocima.
U filmu se ukazuje na sve veće pritiske na medije na Zapadnom Balkanu kao i sve teži položaj novinara, a za slučajeve koji se procesuiraju kazne su jako niske i često završavaju nepreventivnim disciplinskim mjerama.
Posljednjih pet godina povećao se broj prijavljenih napada u BiH, otvorenih prijetnji smrću, govora mržnje, kao i rodno zasnovanog nasilja prema novinarkama, posebno u online sferi. Od 2019. godine do danas, Linija za pomoć novinarima u BiH zabilježila je 340 napada na novinare.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.