open-navfaktor-logo
search
Predsjednik Srbije
Vučić u New Yorku uoči glasanja o Rezoluciji o Srebrenici: Razni naši tobožnji prijatelji glasat će "za"
AUTOR: Fena
22.05.2024. u 09:55
get url
text
Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić
Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić kazao je u srijedu kako Srbija poštuje međunarodno javno pravo i da je Bosna i Hercegovina za Srbiju međunarodno priznata država.
- A to što se BiH otvoreno antisrpski postavlja i što donose odluke protiv jednog naroda, čak i jednog od svoja tri konstitutivna naroda, to je njihova stvar, u to nećemo ulaziti - rekao je Vučić koji boravi u New Yorku gdje će Generalna skupština Ujedinjenih nacija u četvrtak razmatrati prijedlog Rezolucije kojom bi se podsjetilo na žrtve genocida počinjenog 1995. nad Bošnjacima u Srebrenici.
Vučić je dodao da Srbija neće mijenjati svoje stajalište po pitanju poštovanja normi međunarodnog javnog prava, jer je to, prema njegovim riječima, jedino svijetlo oružje koje trenutno imaju u rukama.
- Mi nismo genocidan narod i to je jedino što hoće izvući kao zaključak, a onda će dva dana nakon toga razni naši tobožnji prijatelji koji će glasati "za" nešto pitati i hvaliti Srbiju i reći mi dolazimo sarađivati. Sve te dječije igre će pokušati, ali srpski narod nikada neće zaboraviti kako su se ponašali i kako se ponašaju u ovom trenutku - rekao je Vučić u razgovoru za Radioteleviziju Srbije.
Uoči sutrašnje sjednice Generalne skupštine UN-a na kojoj bi se trebalo glasati o predloženoj Rezoluciji o Srebrenici objavljen je videospot s porukom da Srbi nisu genocidan narod na kojem je srbijanska zastava te grbovi Srbije i Republike Srpske.
- Mi nismo genocidan narod. Pamtimo. Ponosne Srbija i Srpska - objavili su na Instagramu, odnosno društvenoj mreži  X predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
Delegacija Srbije predvođeno predsjednikom Aleksandrom Vučićem boravi u New Yorku gdje će u četvrtak prisustvovati zasjedanju Generalne skupštine UN-a na kojem će se raspravljati o Rezoluciji o genocidu Srebrenici a čija je najava u Srbiji i Republici Srpskoj izazvala ogorčenje jer njihovi čelnici tvrde kako im se time pokušava nametnuti kolektivna krivica za ratne zločine, iako se u nacrtu dokumenta ne spominje niti jedan narod ili država.
Vučić je uoči sjednice istaknuo da će se boriti bez obzira na sve poteškoće i razočarenja s kojima će se suočiti uoči zasjedanja Generalne skupštine UN-a a tokom dana imao je brojne sastanke sa stalnim predstavnicima Ujedinjenih nacija tokom kojih je upozoravao  o  štetnim posljedicama donošenja ove rezolucije na odnose u regiji.
Uoči puta u New York Vučić je zatražio blagoslov od patrijarha srpskog Porfirija a molitvi u Hramu Svetog Save prisustvovao je i predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.
U Rezoluciji kojom bi se ako bude prihvaćena 11. jula ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici navodi se samo potreba za trajnim sjećanjem na žrtve srebreničkog genocida na temelju činjenica sadržanih u presudama međunarodnih sudova koji je za taj zločin osudio pojedince.
Zbog planiranja i provedbe genocida u Srebrenici na doživotni zatvor osuđeni su ratni politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić i Ratko Mladić.  
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.