open-navfaktor-logo
search
Sjednica Vlade
Za dopunska prava boraca u TK ove godine bit će izdvojeno 21,65 miliona KM
Vlada Tuzlanskog kantona danas je usvojila program realizacije dopunskih prava za boračke kategorije vrijedan 21,65 miliona KM, koji obuhvata 21 pravo na osnovu kojeg se mogu ostvariti određene naknade. Najviše novca, čak 11,65 miliona, namijenjeno je za egzistencionalnu naknadu borcima do 57 godina starosti.
05.03.2024. u 14:27
get url
text
Ministrica Senada Dizdarević
Ministrica Senada Dizdarević

- Iznos egistencijalne naknade ove godine povećan je sa pet na šest KM, a ovo pravo mogu ostvariti svi demobilsani borci koji su proveli najmanje 12 mjeseci u Armiji Republike BiH i nalaze na evidenciji službi za zapošljavanje najmanje 12 mjeseci. Izuzetno, ukoliko demobilisani borci dobiju otkaz na poslu, bez vlastite krivice, onda je potrebno da budu mjesec dana na evidenciji nezaposlenih. Iznos naknade određuje se spram broja mjeseci provedenih u Armiji RBiH, a svaki mjesec nosi iznos od šest KM - pojašnjava Senada Dizdarević, ministrica za boračka pitanja TK.

Pored egzistencijalne naknade za demobilisane borce, novac za boračke kategorije raspoređen je i na ostvarivanje drugih prava.

- Između ostalog, za pravo na zdravstvenu zaštitu izdvojeno je 850 hiljada KM, ortopedska i druga pomogala 1,28 miliona KM, osiguranje lijekova 170 hiljada KM, pravo na liječenje 790 hiljada KM, banjsko-klimatsko liječenje 400 hiljada KM, povoljnije uvjete za zapošljavanje djece porodica šehida i poginulih boraca pola miliona KM... Značajan iznos od dva miliona KM izdvajamo za zapošljavanje i samozapošljavanje svih boračkih kategorija, s tim da smo pojedinačne iznose podigli sa 10 na 15 hiljada KM. Za stipendiranje učenika i studenata izdvojili smo dva miliona KM - dodala je ministrica Dizdarević.

Vlada TK danas je usvojila i izmjene Zakona o značajnim datumima i ličnostima na području TK te je 16. juli, datum proboja jedinica 28. dvizije iz Srebrenice i njihov dolazak na slobodnu teritoriju 2. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, uvršten u datume značajne za kanton.

Inače, u TK trenutno je registrirano 12 boračkih udruženja od značaja za kanton, koja će ove godine iz budžeta ukupno dobiti 1.124.662 KM.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.