open-navfaktor-logo
search
Sve na čekanju
Za SDP je i dalje neprihvatljiv ulazak NES-a u Vladu HNK, iz KO SDA se ne oglašavaju
Imenovanje Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona će, barem prema stavu SDP-a, biti još na čekanju.
27.10.2023. u 11:28
get url
text

VEZANI TEKST - Vlada HNK na čekanju, šta je rješenje kako bi NES bio dio vlasti, a da svi budu zadovoljni?

- Ništa se ne dešava, nema razgovora, kontakata... Sve ovo je neozbiljno od SDA. Doveli smo sporazum do kraja iza kojeg su stali SDP, HDZ i SDA. I onda smo, potpuno neočekivano, dobili zahtjev SDA da se u tu priču o novoj vladi ugura i NES.

Moram ponoviti da je NES neprihvatljiv za SDP - kaže za Faktor Arman Zalihić, predsjednik Gradskog odbora SDP-a Mostar i zastupnik u Skupštini HNK.

Zalihić ističe kako su u SDP-u zarad dobrobiti HNK prešli preko mnogo toga, ali da je njihov partner bio neiskren u svojim stvarnim namjerama.

- Mi iz SDP-a bili smo iskreni tokom pregovora, a ovi drugi sami sebi trebaju dati odgovore - naglasio je Zalihić.

Pokušali smo saznati kakav je stav SDA, ali se niko od odgovornih ljudi iz njihovog kantonalnog odbora nije javljao na naše pozive. Ranije je za Faktor potpredsjednik KO SDA HNK Džafer Alić kazao da će se razgovori nastaviti.

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović je u četvrtak gostujući na Federalnoj TV kazao kako od "šest bošnjačkih ministarskih pozicija SDA bi trebalo da dobije dvije trećine". Govorio je i odnosu sa NES-om.

VEZANI TEKST - HDZ HNK: Ne možemo uvođenje NES-a u kolaciju smatrati kao opravdanje za izostanak realizacije sporazuma

- Da li će to biti neko iz NES-a, jer pravimo koaliciju, pokušavamo napraviti "četvorku" kao što ovi imaju "trojku". NES je jedna od jačih karika, to ne bi trebalo da zanima SDP. Ja sam to prepustio kantonalnom rukovodstvu. Imat ćemo neke sastanke sa NES-om ovih dana - rekao je Izetbegović.

Podsjetimo, sjednica Skupštine HNK bila je zakazana za ponedjeljak, 23. oktobra, kada je trebala biti izglasana nova vlada koju bi činili HDZ, SDA i SDP. 

Dogovor je pao, jer je SDP protiv ulaska NES-a u Vladu HNK. U Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i NiP po jednog. Za imenovanje Vlade potrebno je 20 ruku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.