open-navfaktor-logo
search
Vlada KS
Za v.d. ministricu zdravstva Kantona Sarajevo imenovana Jasna Agić
Današnjem online sastanku vršioca funkcije premijera Kantona Sarajevo Anisa Krivića sa premijerom Marijom Nenadićem, organiziranom danas u 12 sati, prisustvovala je i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić, te je odlučeno da ona u narednom periodu vrši dužnost ministrice zdravstva KS.
31.10.2020. u 16:42
get url
text

Na jednom dijelu današnjeg sastanka aktivno učešće je imao i direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović, koji je potvrdio da će inspekcija ispuniti svoj zadatak i obići Klinički centar Univerziteta u Sarajevu, kako je i zatraženo zaključcima Vlade KS nakon nedavne zajedničke sjednice Vlade KS i Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS.

Na današnjem sastanku vršilac funkcije premijera Krivić donio je odluku prema kojoj će u narednom periodu vršilac dužnosti ministra zdravstva KS biti članica Vlade KS i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić, zbog privremene spriječenosti i bolesti ministra zdravstva.

Ova Odluka stupila je na snagu odmah.

- Podsjećamo javnost da je još krajem sedmog mjeseca ove godine ministar zdravstva KS podnio ostavku na tu dužnost, a koju je premijer Nenadić tada usvojio, te u propisanoj proceduri dao prijedlog za imenovanje nove ministrice i uputio ga na potvrđivanje Skupštini Kantona Sarajevo. Nažalost, do ovog imenovanja na kantonalnoj skupštini nije došlo, a što je najveći hendikep u funkcioniranju ove Vlade, u okolnostima epidemije COVID-a - saopćeno je iz Press službe KS.

U saopćenju se dodaje da je "nakon neimenovanja ministra zdravstva od strane Skupštine KS, premijer Nenadić iskoristio jedinu preostalu propisanu proceduru i za vršitelja dužnosti ministra ovog ministarstva imenovao ministra privrede KS Draška Jeličića, a koji je također, u međuvremenu, otišao na bolovanje koje još uvijek traje".

- To je bio razlog što se moralo za ovako kratko vrijeme, ponovo ići sa novim imenovanjem na ovu izuzetno odgovornu funkciju. Ponovno se moralo posegnuti za istom tj. jedinom važećom procedurom, a to je iz reda postojećih članova Vlade KS, imenovati v.d. ministra - stoji u saopćenju.

Odmah po imenovanju, v.d. ministrica zdravstva Agić je uputila poziv članovima Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS za zajednički sastanak u ponedjeljak u 9 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, u okviru koje će se razmatrati trenutna epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo sa realizacijom zaključaka Vlade KS od 29.10.2020. godine, kao i naredbi Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva.

- Na kraju podsjećamo javnost da nepostojanje potpisnika u ovom ministarstvu uzrokuje nemogućnost nabavke lijekova, nabavke i plaćanja ortopedskih pomagala RVI i paraplegičara, nemogućnost provođenja važnih procesa javnih nabavki u oblasti zdravstva, nabavke testova, zapošljavanja neophodnog zdravstvenog kadara, nemogućnost provedbe posebnih projekata, plaćanja kreditnih transi zdravstvenim ustanovama u Kantonu Sarajevo po potpisanim Sporazumima projektnih i programskih osnova, nemogućnost osiguranja nedostajućih sredstva, ovjera rješenja o upisu privatnih zdravstvenih ustanova u sudski registar Suda u Sarajevu, ovjera uvjerenja učenicima SSS o položenom stručnom ispitu za rad u zdravstvenim ustanovama, ovjera dokumenata prema Tužilaštvu i Obdusmanima i na kraju, a možda i najvažnije, popunu Kriznog štaba MZ KS te brojna druga važna pitanja u oblasti zdravstva u Kantonu Sarajevo - navodi se u saopćenju.

Budući da je Vlada KS zaprimila i zaključke KCUS-a u petak u 17.10 sati, a koji su u jednom svom dijelu u potpunoj suprotnosti sa naredbama Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, v.d. premijera KS je uputio dopis federalnom ministru Vjekoslavu Mandiću koji se odnosi na realizaciju naredbi i zaključaka kriznih štabova ministarstava zdravstva FBiH i KS, kao i odgovarajućih zaključaka Vlade Kantona Sarajevo, saopćeno je iz Press službe KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.