open-navfaktor-logo
search
Nedovoljno kontrole
Zahtjev inspekciji iz Doma naroda FBiH: Spriječite divljanje cijena, isti maslac prodaju od 13,5 do 24,45 KM
Delegatkinja u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH Alisa Hajdarović podnijela je inicijativu u kojoj od Federalne uprave za inspekcijske poslove traži da izvrši kontrolu ulaznih cijena roba osnovnih životnih namirnica, marži koje se primjenjuju, te izlaznih cijena roba osnovnih životnih namirnica.
12.06.2022. u 11:22
get url
text

- Svjedoci smo svakodnevnog divljanja cijena na tržištu, gdje su cijene jednog proizvoda dan za danom različite i sve veće. S obzirom na to da je Vlada Federacije BiH donijela Odluku o ograničavanju marži za osnovne životne namirnice tražim od Federalne uprave za inspekcijske poslove da uradi kontrolu uvoznih cijena tih roba, marži koje se primjenjuju i izlaznih cijena u maloprodaji – kazala je Hajdarović.

Kao primjer navela je da jedna firma, koja se bavi distribucijom proizvoda za ugostiteljstvo, nudi svojim kupcima maslac uvezen iz Turske po maloprodajnoj cijeni od 13,50 KM/kg.

- Isti taj maslac u isto vrijeme, otprilike prije mjesec dana, u jednom domaćem lancu trgovina prodavan je po cijeni od 19,50 KM/kg. Danas je već cijena tog maslaca u tom istom lancu trgovina 24,45 KM/kg. Ako malo bolje razmislimo, maloprodajna cijena u distributerskoj firmi je 13,50 KM, dakle u veleprodaji je još manja i kada od toga oduzmemo rabat koji veliki kupci dobiju na količinu kupljene robe, onda ćemo lako shvatiti da je marža na proizvod koji kupujemo u trgovačkom centru sigurno nekih 60 do 70 posto ili čak i više. Gdje je ovdje ograničenje marže i gdje je u svemu ovome mali, sitni kupac prosječno domaćinstvo u BiH – pita se Hajdarović.

Prekinuti trend divljanja cijena

Iz navedenog zaključila je da kontrola marži i kontrola ulaznih cijena nisu adekvatne niti dovoljne.

- Zbog toga, zahtijevam od Federalne uprave za inspekcijske poslove da veoma ozbiljno i hitno pristupi kontroli cijena životnih namirnica kako bi se ovaj trend divljanja cijena prekinuo i kako bismo krajnjem potrošaču omogućili koliko-toliko normalne cijene osnovnih životnih namirnica – poručila je Hajdarović.

Na navedenu inicijativu za Fenu je odgovorio direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove Anis Ajdinović navodeći da je Zakonom o kontroli cijena u FBiH propisano slobodno formiranje cijena prema uvjetima tržišta, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drugačiji način formiranja cijena.

- U slučaju značajnih poremećaja ponude i potražnje na tržištu i poremećaja u kretanju cijena i odnosima cijena, Vlada FBiH može preduzeti mjere u oblasti cijena, što je i učinila u aprilu 2021. godine donošenjem odluka o propisivanju mjere neposredne kontrole cijena određivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode (17 grupa proizvoda), te naftne derivate – rekao je Ajdinović.

Iako se nadzori nad formiranjem cijena i marži vrše od aprila 2021. godine, Federalna uprava za inspekcijske poslove je, zbog naglog rasta cijena uzrokovanog ratom u Ukrajini, putem Federalnog tržišnog inspektorata od februara 2022. godine veoma ozbiljno, hitno i intenzivno, pojačanim angažmanom svih 12 tržišno, turističko-ugostiteljskih inspektora, pristupila kontroli cijena naftnih derivata i pojedinih osnovnih životnih namirnica obuhvaćenih Odlukom Vlade FBiH (naročito brašna, ulja i šećera).

Pravovremene odluke Vlade FBiH

- Osim provođenja inspekcijskih nadzora, Federalna uprava za inspekcijske poslove je također poduzela napore i u smislu intenziviranja nadzora i uspostavljanja komunikacije i koordinacije s kantonalnim inspekcijskim organima, kao i izvještavanja o aktivnostima svih inspekcijskih organa u FBiH po pitanju kontrole cijena i marži. Upravo zahvaljujući pravovremenim odlukama Vlade FBiH i naporima inspekcijskih organa, u FBiH je zabilježen najmanji porast cijena u regionu uzrokovan vanjskim faktorom, a efekti našeg rada bili su evidentni i kada smo pravovremenim djelovanjem Federalnog tržišnog ispektorata početkom marta 2022. godine, spriječili lančano nezakonito povećanje cijena zaliha goriva u FBiH – podvukao je Ajdinović.

Inspekcijski nadzor nad formiranjem cijena i marži pojedinih osnovnih životnih namirnica i  drugih proizvoda vrši se primjenom Odluke o izmjeni Odluke o propisivanju mjera neposredne kontrole cijena utvrđivanjem maksimalne visine marži za pojedine osnovne životne namirnice i druge proizvode kojom je utvrđena lista od 17 grupa proizvoda na koje se odnosi mjera neposredne kontrole cijena.

- Maslac se ne nalazi na listi od 17 proizvoda za koje je ograničena marža, zbog čega ovaj proizvod ne podliježe inspekcijskoj kontroli temeljem pomenute Odluke. S obzirom na to da se radi o robi široke potrošnje koja je prisutna u velikom broju prodajnih objekata, pozivamo gospođu Hajdarević da nam dostavi konkretne informacije o poslovnim subjektima kod kojih su uočene česte promjene cijena, na osnovu kojih će Federalni tržišni inspektorat izvršiti detaljan inspekcijski nadzor po drugim zakonskim osnovama, o čemu ćemo uvaženu delagatkinju povratno informisati – poručio je Ajdinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.