open-navfaktor-logo
search
Iz dva razloga
Zaimović pojasnio zašto je prekinuta sjednica Zastupničkog doma FBiH
Mirsad Zaimović predsjedavajući prethodnog saziva Zastupničkog doma FBiH pojasnio je razloge prekida današnje konstituirajuće sjednice.
01.12.2022. u 16:08
get url
text

 

Kako pojašnjava, zastupnici su iznijeli neke argumente koji su se morlai uzeti u obzir. Jedan od njih jeste zasjedanje Ustavnog suda BiH po apelaciji člana Predsjedništva BiH Željka Komšića vezanoj za implementaciju izmjena Izbornog zakona i Ustava od strane visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta

- Smatrali smo i smatram da je korektno da sačekamo do ponedjeljka da Ustavni sud kaže svoj stav po pitanju ovih izmjena – pojasnio je on.

Druga stvar, dodaje Zaimović, jeste činjenica kako sutra istječu rokovi za konstituisanje Doma naroda.

VEZANI TEKST - Zaimović prekinuo sjednicu Zastupničkog doma, zastupnici SDA napustili salu

- Dakle, Parlament još nije konstituisan kako bi mogli razmišljati o parlamentarnim većinama koje će činiti sutra vlast. Naravno, mi jesmo ubjedljivo najveća stranka, pobjednička stranka. Ovo što rade neki ovdje u Zastupničkom domu je legitimno, ali ne trebamo zanemariti ove dvije stvari. Ukoliko ipak HDZ odluči da, bez obzira na to što ćemo mi potencijalno imati 13 delegata u Domu naroda, ide u formiranje vlasti trebaju znati da stvaraju pretpostavke da se to uradi sutra, prekosutra, za četiri godine bez obzira na broj delegata u Klubu Hrvata u Domu naroda – kazao je on te dodao:

- To jeste nešto što je bitno. S druge strane, nedopustivo je, mi nemamo prijedlog kandidata iz reda Bošnjačkog naroda, dakle, nije predviđen Bošnjak u rukovodstvu Parlamenta nakon svih ovih izmjena koje je Schmidt donio. Sada evo imamo nastavak te degradacije pozicije Bošnjaka kroz ovaj momenat a vezan je za činjenicu da očito nećemo imati u rukovodstvu Zastupničkog doma Bošnjaka, a ovdje je dvije trećine Bošnjaka u Zastupničkom domu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.