open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika SDA
Zaimović: Trojka je sa svojim satelitima potpuno prepustila HDZ-u da diktira tempo i postavlja ultimatume
Izbor Marina Vukoje u Ustavni sud BiH, Izborni zakon, Južna plinska interkonekcija, to su prioriteti HDZ-a koji čeka da im Trojka pruži neophodnu podršku
AUTOR: A. Dr.
23.04.2024. u 14:05
get url
text
Mirsad Zaimović
Mirsad Zaimović
Vladajuća koalicija u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine odbila je jučer zahtjev SDA da se na dnevni red sjednice uvrsti Prijedlog zakona o plinovodu Južna interkonekcija Bosna i Hercegovina i Republika Hrvatska.
Dosad su Trojka i HDZ kao izgovor koristile informaciju da Vlada FBiH priprema zakon koji se tiče izgradnje Južne plinske interkonekcije i da će se taj dokument do kraja marta naći pred zastupnicima. Međutim, to se nije desilo, a sada je izvjesno da se neće dogoditi ni u aprilu.
- Suština problema je u tome što je Trojka sa svojim satelitima potpuno prepustila HDZ-u da diktira tempo, postavlja uvjete... Zato se sve ovo dešava. U posljednju godinu i po imali smo 10 sjednica, a po Poslovniku bi trebali imati ih 17,18. Također, kada više od 20 zastupnika podnese zahtjev za održavanje sjednice, rukovodstvo je dužno da je sazove.
Ali, to se ne dešava. Trenutno imamo pet, šest zahtjeva za održavanje vanrednih sjednica – kazao je za Faktor Mirsad Zaimović, šef Kluba zastupnika SDA u Zastupničkom domu FBiH.
Ističe kako su u potpunosti pale u vodu insinuacije da je SDA ta koja blokira rad Doma.
- I sada su rijetka zasjedanja. Zašto? Razlog je jednostavan, HDZ ne želi ništa raditi. Stvari će s se pokrenuti kada se ispune prioriteti, ultimatumi HDZ-a.
To su imenovanje Marina Vukoje za sudiju Ustavnog suda BiH kao jedinog kandidata, usvajanje Izbornog zakona po njihovoj mjeri i osnivanje firme kojom bi HDZ upravljao projektom Južna plinska interkonekcija. Ovo je bahat pristup HDZ-a na koji Trojka pristaje – naglasio je Zaimović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.