open-navfaktor-logo
search
Regulisanje odnosa na tržištu
Uvode se strožije mjere kontrole cijena u FBiH, kazne i do 30.000 KM
AUTOR: Fena
23.04.2024. u 08:24
get url
text
Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine je na jučerašnjoj sjednici u Sarajevu usvojio predložene izmjene Zakona o kontroli cijena, kojima se predviđa da se uređuju odnosi u kontroli cijena proizvoda i usluga na jedinstvenom tržištu FBiH i utvrđuju prava i obaveze nadležnih organa, kantona, gradova i općina u vršenju kontrole cijena.
Naime, predloženim izmjenama pravna osoba bi, u slučaju nepridržavanja mjera neposredne kontrole cijena, trebala platiti minimalnu kaznu u iznosu od 6.000 KM umjesto dosadašnjih 1.000 KM, a najveća moguća kazna bila bi 30.000 KM umjesto dosadašnjih 10.000 KM. Spomenutim izmjenama predviđena su bila i povećanja novčanih kazni za odgovorne osobe u firmama, kao i za fizičke osobe.
Na ovaj način nastoji se postići preventivni i represivni učinak na prekršioce, odnosno na pravne i fizičke osobe koje ne poštuju mjere neposredne kontrole cijena.
Izmjene su predložene jer je Zakon o kontroli cijena donesen 1995. godine, a izmjene iz 2008. i propisane kazne za prekršitelje ovog zakona su minimalne i nisu davale rezultate.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.