open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Zakon o sprečavanju sukoba interesa: Vladajući ne mogu predložiti svoj, a neće da razmatraju SDA-ov
Šerif Špago, predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine, zatražio je danas na sjednici Kolegija da zakon o sprečavanju sukoba interesa uđe na dnevni red današnje sjednice Zastupničkog doma, ali ovo nije prihvaćeno.
28.02.2024. u 13:14
get url
text

Radi se o zakonu koji je prije nekoliko dana u parlamentarnu proceduru uputio Klub SDA jer se radi o evropskom zakonu kojeg hitno treba usvojiti, a u vladajućoj koaliciji koju čine "Trojka", HDZ i SNSD se još nisu dogovorili o takvom zakonu. 

- Klub SDA predložio je ovih dana Prijedlog zakona o sprečavanju sukoba ingtersa po hitnom postupku. Zatražili smo i da se zakaže hitna sjednica. Ja sam proširenom kolegiju tražio da uđe ovaj prijedlog zakona. Iz koelgija je rečeno da proceduralno, jer je hitni zahtjev iako sam ja predložio da povučemo zahtjev za hitnu sjednicu, ne može ući na današnji dnevni red. Očekivati je da će hitna sjednica biti u roku kako predviđeno Poslovnikom Zastupničkog doma - rekao je Špago.

Na pitanje da li je zakon ipak mogao biti danas na dnevnom redu da je bilo volje, Špago je odgovorio da je mogao, ali da iz vladajuće koalicije vjerovatno čekaju da završe "svoj prijedlog".

Poslovnički rok za hitnu sjednicu je tri dana od prijema zahtjeva, ako je tražena iz opravdanih razloga i na zahtjev najmanje pet zastupnika, a SAD ih ima osam. Ali je bilo slučaja da je zakazana deseti dan. 

Na kolegiju su kazali samo da će hitnu sjednicu zakazati "u narednom periodu". 

Usvajanje zakona o sprečavanju sukoba interesa zajedno sa zakonom o sudovima su prioriteti koje bi BiH trebala ispuniti da bi idući mjesec Evropsko vijeće imalo podlogu da eventualno odluči o otvaranju pregovora o pristupanju Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji. Iz "Trojke", HDZ-a i SNSD-a konstantno tvrde da jesu za evropski put, ali o ova dva zakona još nemaju dogovora. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.