open-navfaktor-logo
search
Sjednica ZDBiH 21. decembra
Zakona nema na dnevnom redu, Kešo: Dodik komplikuje u svom stilu, "Trojka" šuti u njihovom stilu
Posljednja sjednica Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u ovoj godini zakazana je za 21. decembar, a na dnevnom redu ne nalazi se niti jedan prijedlog zakona.
12.12.2023. u 07:59
get url
text

VEZANI TEKST - Zastupnički dom PSBiH uglavnom o izvještajima i zastupničkim inicijativama

Umjesto usvajanja zakona, zastupnici će se baviti smjenama državnih ministara Staše Košarca i Zukana Heleza, razmatrat će nekoliko izvještaja, inicijativa te dati saglasnost za ratifikaciju par sporazuma.

Zastupnik Safet Kešo izjavio je za Faktor kako je iz dnevnog reda sjednice vidljivo kako parlamentarna većina ne dozvoljava da se "vatra potpuno ugasi, ali praktično nema tu pravog rada".

- To pokazuje da su zapali u stanje krize i da nemaju dogovor oko ključnih zakonskih rješenja. Sve skupa dodatno komplikuje Milorad Dodik u svom stilu i šutnja "Trojke" u njihovom stilu – kazao je Kešo.

Dodao je da će se Klub zastupnika SDA uredno odazvati na sjednicu "koja je pokazatelj potpune neproduktivnosti većine".

- Programom rada Vijeća ministara za 2023. godinu predviđeno je da se oko 50 zakona usvaja po kvartalima. U konačnici imamo usvojenih pet zakona, od kojih su neki već od ranije bili pripremljeni.

Nema tu zaista pravog rada, stječe se dojam da ministri još nisu ni ušlu u materiju. Tvrdim da nisu svi ni pročitali Program rada Vijeće ministara.

Ako ćemo ići s realizacijom Programa rada ovom dinamikom, onda se ovaj koji je bio predviđen za 2023. neće realizirati do kraja njihovog mandata - kazao je Kešo.

On je komentirao i nedavnu izjavu predsjedavajuće Vijeća ministara Borjane Krišto koja očekuje da Bosna i Hercegovina konačan datum otvaranja pregovora sa EU-om dobije do kraja godine.

- Pozdravljam svaki optimizam koji ima temelje, ali isto tako optimizam koji "leti" nema mjesta u javnom prostoru. Ne treba nikoga zavaravati, već se treba prihvatiti posla i raditi - zaključio je Kešo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.