open-navfaktor-logo
search
Dvodnevna posjeta
Zamjenik generalnog sekretara NATO-a: Ono šta se dešava u BiH bitno je za nas u Evropi
Sjevernoatlantsko vijeće predvođeno zamjenikom generalnog sekretara NATO-a Mirceaom Geoanaom, sastao se u četvrtak sa predstavnicima Vijeća ministara Bosne i Hercegovine u okviru dvodnevne posjete BiH.
01.02.2024. u 17:51
get url
text

VEZANI TEKST - OSBiH slave 18. rođendan: Rusija i Dodik potpisima podržali NATO put BiH, povratka više nema

Nakon sastanka, javnosti su se obratili ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković i Geoana, koji su potvrdili da je osnovna poruka današnjeg susreta da je NATO nepokolebljivi pristalica suvereniteta i teritorijalnog integriteta BiH.

-To je poruka ne samo onima u BiH koji žive i sanjaju drugačije scenarije, nego i onima koji u ovim velikim geopolitičkim potresima širom svijeta možda planiraju tretirati ovaj dio Evrope kao neku svoju interesnu sferu - izjavio je Konaković.

Dodao je biti dio te kolektivne sigurnosti koju garantuje najsnažniji vojno-politički savez, daje BiH mogućnost da se bolje pripremi za bilo koji sigurnosni izazov.

Istakao je da se BiH pokazala kao kredibilan partner NATO-u, jer je učestvovala u operacijama u Afganistanu.

- Pokazali smo da naš nivo i stepen spremnosti za tu vrstu saradnje nije na niskom nivou. Nakon svih ovih događaja, najavljujemo i buduće. Ovdje će se dešavati još neki veliki skupovi u organizaciji naših vlasti u saradnji sa NATO-om. Naredni veliki simpozijum Partnership 360 bi trebao biti u zadnjem kvartalu ove godine, što potvrđuje spremnost na zajedničku saradnju - rekao je Konaković i dodao:

- Danas više nego ikad žalim zbog odluke prethodnih vlasti da BiH sa jasno definisanog puta punopravnog članstva u NATO-u, prebaci u kolosijek saradnje sa NATO-om. Saradnja sa NATO-om je veoma važna, možda krucijalna za BiH, ali tu pogrešku da nemamo jasno definisan put, bez obzira što imamo i usvojene zakone koji nam to garantuju, smatram slabošću prethodnih vlasti - rekao je Konaković.

Zamjenik generalnog sekretara NATO-a Geoana je podsjetio da je zadnja posjeta Sjeveroatlanskog vijeća Sarajevu bio 2010. godine i da je danas u glavnom gradu BiH sa predstavnicima 31. zemlje članice NATO-a plus Švedska čije se članstvo u savezu očekuje ubrzo.

- BiH je dugotrajni i bliski partner NATO-a. Danas smo razgovarali o sigurnosnoj situaciji u vašoj zemlji, implikacijama po stabilnost u širem regionu, jer ono šta se dešava u BiH bitno je za sigurnost Zapadnog Balkana, a što se dešava na Zapadnom Balkanu bitno je za sve nas u Evropi. NATO snažno podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Secesionističke politike, retorika podjele potkopavaju stabilnosti i koče reforme. Svi politički lideri moraju raditi zajedno da bi sačuvali jedinstvo i zaštiti državne institucije - rekao je Geoana.

Poručio je da je NATO predan BiH godinama i podržava reformska nastojanja BiH, kroz svoj paket za izgradnju odbrambenih kapaciteta.

- Pomažemo jačati vaše sposobnosti, u oblastima kao što su upravljanje vanrednim situacijama, cyber odbrana i borba protiv terorizma. Ove reforme čine BiH otpornijom i sigurnijom i nude sjajniju budućnost svim vašim građanima - rekao je Geoana.

Dodao je da BiH ne prima samo podršku, već je i daje, učestvujući u kolektivnoj sigurnosti te je izrazio spremnost NATO-a da nastavi sa političkim dijalogom i jačati praktičnu saradnju s BiH.

- Ovo će biti dva dana intenzivne posjete koju ćemo iskoristiti kako bi shvatili koje su potrebe vaše zemlje. Ja sam cijeli svoj profesionalni i politički život posvetio svojoj zemlji (Rumuniji op.a.) da postane članica ove dvije organizacije. Na vama je da odlučite koliko brzo ćete ići, u kojem pravcu ćete ići, ali mislim da dokazano da ove organizacije nude bolji život, bolju perspektivu građanima - rekao je Geoana.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.