open-navfaktor-logo
search
Fotostudio
Zaplovite u prošlost: Na Baščaršiji možete obući tradicionalnu nošnju i fotografisati se za uspomenu
Sjećate li se djevojaka sa crvenog tepiha 23. Sarajevo Film Festivala koje su prošetale u bosanskoj narodnoj nošnji? Ekipa Faktora pronašla ih je u srcu Baščaršije.
30.08.2023. u 20:58
get url
text

One su sestre iz Sarajeva - Lejla Radović i Ajla Resić, i već godinama na razne načine promoviraju kulturno-historijsko naslijeđe Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Početkom jula, otišle su korak dalje, i otvorile prvi fotostudio na Baščaršiji, čiji je cilj očuvanje tradicije – narodne nošnje Bosne i Hercegovine.

Studio su otvorile u okviru projekta "Foto turizam" na adresi Gazi Husrev – begova 46/c, preko puta Gazi Husrev – begove biblioteke. Zahvaljujući njima, Sarajevo je po uzoru na svjetske gradove, poput Istanbula, dobilo fotostudio u kojem možete "putovati kroz vrijeme".

Posebna karakteristika ovog studija je što posjetioci imaju priliku obući autentičnu bosansku tradicionalnu nošnju, te se u njoj fotografisati i tako iz Sarajeva ponijeti divnu uspomenu.

{$galerijaFotografija}

- Udruženje "Lea kreartiva" osnovali smo brat, sestra i ja - Lejla, Emir i Ajla, i preko tog udruženja provodimo ovaj divan projekat - fotostudio gdje se fotografiše u tradicionalnoj bosanskoj nošnji. Prije toga smo radili razne projekte o kulturno-historijskom naslijeđu Sarajeva sa srednjoškolcima. Uvijek smo voljeli i volimo tu našu kulturu i tradiciju. Uvijek gledamo da je istaknemo u prvi plan.

Došli smo na ideju da otvorimo ovaj fotostudio, jer smo uvidjeli da naša tradicija pada u zaborav, ili se mi nje stidimo, malo je to sve potisnuto. A mi želimo pokazati da se nemamo čega stidjeti, niti trebamo zaboraviti našu divnu tradiciju, koju sada s ponosom pokazujemo turistima, ali i lokalnom stanovništvu. Htjeli smo da pokažemo kakvo blago mi imamo, čista i svijetla obraza, to je naš identitet, to smo mi – govore Ajla i Lejla.

Bosanska tradicionalna nošnja spada u bogatu riznicu kulturnog blaga Bosne i Hercegovine, s obzirom na to da u sebi ima elemente raznih historijskih, društvenih i kulturnih utjecaja. Nošnje su najčešće izrađivane ručno, s posebnom pažnjom na detalje, baš kao i one u sarajevskom fotostudiju. Prije je nošnja bila dio svakodnevnice bosanskohercegovačkog naroda, a danas je rijetkost vidjeti nekog u narodnoj nošnji.

- Fotostudio smo otvorili 9. jula i jako smo zadovoljni posjetom. Posjećuju nas turisti, dijaspora, lokalno stanovništvo. Naišli smo na pozitivne kritike. Pretežno, posebno strancima, ispričamo kako se koji predmet naziva, kako se nosio, ko je nosio. Imamo tradicionalnu bosansku sobu gdje pravimo fotografije. Obje smo završile Akademiju likovnih umjetnosti, a odrasle smo u bistričkoj mahali, pa u sebi nosimo taj spoj umjestnosti i tradicije. Cilj nam je da osim naše nošnje koju imamo da pokažemo, prenesemo i domaćinski pristup kako se prije živjelo, kako smo svi bili domaćini. Taj neki šmek, taj duh želimo da prebacimo na posjetioce da osjete tu našu toplinu. I za sada nam uspijeva – ističu Ajla i Lejla.

VEZANI TEKST - Film "Životinja" zatvara utrku za "Srce Sarajeva", aplauze publike dobile dame u narodnim nošnjama

Dok smo razgovarali stigli su im kostimi austrougarskog prijestolonasljednika Franje Ferdinanda i njegove supruge Sofije, a Ajla i Lejla poručuju da će biti još iznenađenja.

- Pridružite nam se u putovanju kroz vrijeme i otkrijte bogatstvo tradicionalne nošnje. Neka vas obuzme ljepota, elegancija i duša naše kulture. Dođite i budite dio tradicije koja će zauvijek živjeti – poručile su Ajla i Lejla.

0J4A9919.jpg
1 od 8
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.