open-navfaktor-logo
search
Nova uredba
Zaposlenici u administraciji FBiH će morati dostaviti imovinske kartone, vodit će se evidencija o svemu
Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je donijela novu Uredbu o načinu vođenja registra zaposlenih u organima državne službe Federacije Bosne i Hercegovine jer se se prema staroj uredbi vodila samo evidencija za one koji imaju status državnog službenika.
24.07.2020. u 21:58
get url
text
Državni službenici, ilustracija

Novom Uredbom je previđeno i uvođenje imovinskog kartona za sve zaposlenike u organima državne službe u FBiH. Refik Begić, direktor Agencije za državnu Službu FBiH, za Faktor objašnjava da je registar uspostavljen, a u koji se do kraja 2021. godine moraju unijeti podaci o svim zaposlenim u organima državne službe. Ovakav registar će dati jasan pregled svih zaposlenih.

Registar će obuhvatiti blizu 23.000 osoba, od toga 7.500 državnih službenika i oko 15.000 ostalih zaposlenih u organima državne službe.

Refik Begić 

- Sada ćemo početi prikupljati podatke o svim zaposlenicima unutar organa državne službe. Do sada smo vodili registar za državne službenike kojih je oko 7.500, i oni su se poistovjećivali sa cijelom javnom upravom. Sada će se to riješiti jer imamo 371 organ državne službe u FBiH. Nova uredba je jedno značajno unapređenje u odnosu na raniji način vođenja registra. Mi smo prije nekoliko mjeseci Vladu FBiH informisali o novom digitalnom rješenju, u kojem će se moći voditi evidenciji o svim zaposlenicima, o njihovom ulasku u državnu službu, kretanje kroz službu, njihova unapređenja, stručna usavršavanja tokom karijere, do odlaska u penziju - govori nam Begić.

Dodaje kako novi registar sadrži i informacije o disciplinskim postupcima.

- U toj digitalnoj bazi podataka će se voditi i imovinski karton svakog zaposlenika u organima državne službe. Ta digitalizacija će biti dostupna svakom organu, pristup tom registru će imati samo ovlaštene osobe, s obzirom na to da su podaci u registru u velikoj mjeri lični. Tu ćemo imati i sve one elemente neophodne za kvalitetno upravljanje ljudskim resursima u FBiH. Imat ćemo podatke o organima državne službe, o popunjenosti radnih mjesta, koliko je slobodnih, a sve kako bismo imali kadrovsko planiranje u FBiH. To bi značajno unaprijedilo i proces zapošljavanja. Moći ćemo pratiti svakog uposlenika državne službe, od njihovog ulaska, do ispraćaja u penziju - kaže Begić.

Objašnjava i razloge unošenja imovinskog kartona zaposlenika.

- U posljednje vrijeme sve se više govori da trebamo poduzeti preventivne mjere kada je u pitanju borba protiv korupcije. Unošenje imovinskih kartona će biti jedna preventivna mjera za borbu protiv korupcije i nelegalnog stjecanja imovine. Na taj način službenik će dostaviti svoj imovinski karton sa svim podacima. Između ostalog, treba da navedu svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu koja prelazi više od 5.000 KM. Da prikažu i dugovanja koja imaju. Naravno, ovo su neke od mjera u skladu sa strategijom borbe protiv korupcije. Svaki organ će imati prustup tom registru, ovisno od nivoa i mogućnost da upravlja tim podacima - pojašnjava Begić.

Dodaje da će zahvaljujući registru u svakom trenutku znati koje je mjesto upražnjeno, koliko je ljudi na bolovanju, godišnjem odmoru...

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.