open-navfaktor-logo
search
Može to i jeftinije
Zaradilo se: Koliko su građani plaćali testiranje na COVID-19, a koliko će se naplaćivati u Sarajevu
Testiranje na koronavirus od sada će u privatnim laboratorijama, koje su sklopile ugovor sa Vladom Kantona Sarajevo, koštati od 30 do 75 KM.
03.11.2020. u 18:24
get url
text

VEZANI TEKST - Ko u BiH vrši komercijalno testiranje: PCR testovi u FBiH nisu pojeftinili, cijene i dalje i do 210 KM!

Kazala je to danas Jasna Agić, vršiteljica dužnosti ministrice zdravstva na sjednici Skupštine Kantona Sarajevo, odgovarajući na pitanje zastupnika Damira Marjanovića.

Podsjetimo, danas je Agić na sjednici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva KS kazala da su do sada zaključeni ugovori sa tri privatne zdravstvene ustanove za testiranje na koronavirus i to Mikrobiološki-parazitološki laboratorij, Eurofarm Centar i laboratorij Nalaz, a da će tokom dana ugovor biti potpisan i sa laboratorijem Alea dr. Kandić.

Učinjeno je to nakon što je Krizni štab JU Dom zdravlja KS krajem prošle sedmice upozorio da bi jedan dio uzetih testova građana mogao propasti, zbog kako su naveli, "kapaciteta Mikrobiologije UKCS koji su ograničeni na maksimalno 450 briseva dnevno iz Kantona Sarajevo".

I ništa tu ne bi bilo čudno da građani Kantona Sarajevo od početka pandemije, a od tada je prošlo osam mjeseci, do danas, za testiranje u privatnim laboratorijama nisu izdvajali pravo malo bogatstvo. Naime, PCT test koštao je  u privatnim laboratorijama po 200 maraka, a negdje i više.

Sve u svemu, privatne laboratorije, koje su do sada po testu na COVID-19 uzimale najmanje od 150 do 210 KM, sada će taj isti posao raditi za daleko manje novca.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.