open-navfaktor-logo
search
Preporuke i naredbe
Zaraženih sve više, nakon šutnje napokon se oglasili iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH
U Bosni i Hercegovini iz dana u dan bilježi se porast zaraženih koronavirusom, broj oboljelih na dnevnoj bazi je veći nego u jeku epidemije, recimo tokom aprila.
26.06.2020. u 18:07
get url
text

Javnost je s pravom zabrinuta, do nje dolaze kontradiktorne informacije kako (ni)je virus oslabio, da se stvara kolektivni imunitet, da nema razloga za posebnu brigu… U posljednja dva dana broj novozaraženih ukupno je premašio brojku od 250.

Šta se dešava, trebala bi nam kazati struka, ali do nje je skoro pa nemoguće doći. Danas se niko iz Kriznog štaba Ministarstva zdravstva FBiH nije javljao na naše brojne pozive, baš kao ni odgovorni iz federalnog Zavoda za javno zdravstvo. Od 31. maja, kada je odlukom Vlade FBiH u ovom dijelu naše države ukinuto stanje prirodne nesreće, po automatizmu su ukinuti krizni štabovi civilne zaštite, kako na federalnom tako i na kantonalnom nivou. Opustili se građani, opustili se oni kojima je u opisu posla briga za zdravlje građana.

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva je 12. juna odobrio Tuzlanskom kantonu i Kantonu Sarajevo proglašenje stanja epidemije i to su bile neke od posljednjih uputa do danas.  

- Mjere u FBiH koje su trebale biti ukinute 14. juna produžavaju se još dvije sedmice - kazao je tom prilikom Goran Čerkez, pomoćnik ministra zdravstva FBiH.

Taj period istječe, broj zaraženih svakim danom raste, a zvaničnici su u međuvremenu "nestali". Istovremeno, pokušali smo u Agenciji za lijekove i medicinska sredstva BiH saznati kakva je procedura kada je u pitanju testiranje kupljenih respiratora u BiH tokom pandemije. Kazano nam je da samo direktor Aleksandar Zolak može davati izjave, ali je on proteklih dana izgleda imao preča posla jer su ga nadležni organi ispitivali u svojstvu osumnjičenog u aferi "Respiratori".

Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je, kako je javnost obaviještena u poslijepodnevnim satima, održao sjednicu na kojoj je "sagledao kompletnu epidemiološku situaciju COVID-19 u Federaciji BiH i donio novu naredbu koja će se primjenjivati od 28. juna i preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja, te ih dostavio kriznim štabovima kantonalnih ministarstava zdravstva na daljnje postupanje".

Kantonalnim štabovima ministarstava zdravstva, između ostalog, data je mogućnost uvođenja i restriktivnijih mjera spram procjene epidemiološke situacije u kantonu odnosno općini, uz redovito obavještavanje Kriznog štaba Federalnog ministarstva zdravstva, a krizni štabovi kantonalnih ministarstava zdravstva, spram procjene epidemiološke situacije na kantonu, dio danas datih preporuka mogu donijeti i u formi naredbe.

Naredbu koja će se primjenjivati od nedjelje, te preporuke koje se primjenjuju od dana donošenja možete pročitati OVDJE.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.