open-navfaktor-logo
search
Burna rasprava
Zasad ništa od HDZ-ovog zakona o upisu etničke pripadnosti u ličnu kartu, spominjano i "dobijanje po gubici"
Zastupnici Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine nisu prihvatili da se po hitnom postupku razmatra i usvaja prijedlog zakona HDZ-ovog zastupnika Nikole Lovrinovića kojim se, između ostalog, traži da se i u ličnu kartu može upisati pripadnost konstitutivnom narodu.
27.04.2022. u 13:48
get url
text

Za hitni postupak nije bilo entitetske većine. Time je rasprava i glasanje o ovom zakonu ostavljena za neke druge sjednice.

Tokom rasprave o predloženom zakonu o upisu pripadnosti konstitutivnom narodu, nacionalnoj manjini i ostalim u Bosni i Hercegovini bilo je i verbalnih sukoba.

VEZANI TEKST - HDZ traži upis etničke pripadnosti građana u dokumente: Sprečavanje zloupotreba ili apsurd i diskriminacija?

 

Damir Arnaut, zastupnik Naše stranke, kazao je Lovrinoviću da nema pravo govoriti o ovim stvarima dok god HDZ-ov Goran Opsenica sjedi u Parlamentu FBiH. Opsenica je, podsjetimo, izjavio da je Hrvat, ali je u izjašnjenju o prihvatanju kandidature zaokružio da je Srbin.

- Lovrinović želi da se o ovom priča šest, pet, četiri mjeseca pred izbore, da se ne priča da je HDZ oborio evropske zakone, danas je oborio Deklaraciju o osudi ruske agresije na Ukrajinu. Hajmo glasati za hitnu proceduru i odmah danas oboriti ovakav zakon. Da ne pričamo u augustu o tome već o važnijim stvarima – rekao je Arnaut.

Lovrinović je kasnije, između ostalog, pitao šta ima Arnaut govoriti o malverzacijama, dodajući da je Arnaut dobio kompenzacijski mandat u stranci SBB koju je kasnije napustio.

- Pa koji je manipulator. On nije izabran u Parlament. On će govoriti o nekom poštenju. Koga zastupa da mi je samo znati – komentirao je Lovrinović.

Odgovorio mu je Arnaut.

- Gospodin Lovirnović svaki put traži da dobije po gubici. Pa svaki put dobije. Mojih je 5.000 glasova, 4.000 ima Borjana Krišto, vaša šefica. Nikad ne naučite – rekao je Arnaut Lovrinoviću.

Saša Magazinović, zastupnik SDP-a, ocijenio je da ono što su bile trake koje su se nosile na ramenu, kojim su se označavali ljudi koji pripadaju određenoj etničkoj grupi, da se danas to radi na tehnološki moderniji način, ali suštinski isti.

Lovrinović je odgovorio da izjašnjavanje o pripadnosti nije obavezujuće, a da će ga koristit samo organi vlasti ako se ukaže potreba.

- Nije obavezujuće, ali vam treba za zaposlenje i izborni proces – dodao je Magazinović.

VEZANI TEKST - Kojović: Upisivanje etničke pripadnosti u dokumente u miru je isto što i bijela traka oko ruke u ratu

 

Zastupnica SDA Alma Čolo stava je da se predloženi zakon ne bi mogao popraviti u redovnoj proceduri, te je predložila da bude usvojena hitna procedura, a da će ona glasati protiv zakona.

Istakla je da je zakon u suprotnosti sa Evropskom konvencijom o ličnim podacima, a da su podaci o etničkom porijeklu posebno osjetljivi. Naglasila je da nisu ispunjena dva uvjeta, a to je da je ono što se predlaže neophodno u demokratskom društvu i da postoji objektivno i razumno opravdanje, te da je to sredstvo koje se poduzima srazmjerno legitimnom cilju da se spriječe eventualne zloupotrebe.

Prema predloženom zakonu Nikole Lovrinovića je da se građanin može "predomisliti" o svojoj pripadnosti, ali deset godina nakon naknadnog upisa. Kao razlog za donošenje zakona je navedeno sprječavanje prisutnih zloupotreba instituta pripadnosti konstitutivnom narodu ili nacionalnoj manjini. Upis se vrši u matičnu knjigu rođenih, državljana i/ili ličnu karti, po izboru, a može i tražiti da se ne upiše pripadnost, što matičar također mora navesti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.