open-navfaktor-logo
search
Odgovorio Tegeltija
Zasad ništa od zakona: "Za uvođenje akciza na struju nema ni minimum saglasnosti"
Radna grupa uradila je jednu varijantu novog zakona o akcizama, i jedan od prijedloga bio je da se uvede akciza na električnu energiju, ali taj zakon neće još dugo biti u proceduri.
15.06.2021. u 13:45
get url
text

Ovo je danas rekao predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija, odgovarajući na zastupničko pitanje Nenada Nešića, zastupnika DNS-a u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

Nešića je na današnjoj sjednici Zastupničkog doma zanimalo šta je sa nacrtima zakona o PDV-u i o akcizama i da li je tačno da se predviđa uvođenje akciza na struju.

VEZANI TEKST - Uvođenje akciza na struju, ugalj i gas su smo nagađanja, šta kažu iz Udruženja potrošača

- Vezano za novi zakon o akcizama, taj zakon nije ni u kakvoj proceduri. Činjenica je da je jedna grupa radila jednu varijantu zakona o akcizama, u kojoj se drugačije definišu akcize, od načina obračuna do prijedloga da se proširi grupa proizvoda. Bio je prijedlog stručne grupe da se uvede akciza na struju. Taj zakon neće još dugo biti u proceduri. Ne postoji minimum saglasnosti. Jer bi neke druge proizvođače dovelo u tešku sitauciju – istakao je Tegeltija.

Napomenuo je i da je izrađen novi Prijedlog zakona o PDV-u.

- On je bio na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje. Bio je veliki broj primjedbi od strane RS-a, poslije toga i FBiH i vraćen je na doradu. Prihvaćen je dio primjedbi i takav tekst zakona naći će se brzo na jednoj od narednih sjednica UO UIO – dodao je Tegeltija.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.