open-navfaktor-logo
search
Nedorečene izjave
Zašto izraelski ambasador nije imenovao krivca: Zna se ko je presudu Sejdić-Finci pretvorio u "hrvatsko pitanje"
Ambasador Države Izrael za Bosnu i Hercegovinu sa sjedištem u Tirani Noah Gal Gendler odgovorio je Udruženju logoraša Mostar povodom osvrta ambasade na problem izmjena Izbornog zakona BiH.
10.08.2022. u 18:12
get url
text

VEZANI TEKST - Ambasador Izraela odgovorio logorašima iz Mostara: Nećemo dozvoliti...

Gendler je poručio kako je njihove tvrdnje primio k znanju.

- Naša zabrinutost odnosi se na činjenicu da su prava Jevrejske zajednice u zemlji zloupotrijebljena kako bi se blokirali osnovni unutrašnji procesi u BiH. Nećemo dozvoliti takve zloupotrebe - poručio je ambasador Gendler.

Iz Udruženja logoraša Mostar su između ostalog poručili, kako su prijedlozi Dragana Čovića za izmjenu Izbornog zakona Bosne i Hercegovine manipulativni, te da bi doveli do novog aparthejda i ugrozila prava ljudi koji kao manjina žive na određenim područjima BiH.

Za pozdraviti je gestu izraelskog ambasadora, ali se radi o generaliziranju problema, bez adresiranja pravog krivca. Upravo tom pravom krivcu za blokadu implementiranja presude "Sejdić-Finci" Draganu Čoviću, ambasador Gendler je prije dva dana dao podršku. Sada, poručuje da neće dozvoliti zloupotrebe prava Jevrejske zajednice. 

Isti taj Čović, koji je dobio Gendlerov amin za "legitimno predstavljanje", prema izjavama Jakoba Fincija svih ovih godina, presudu koju su on i Dervo Sejdić dobili u svoju korist na Evropskog sudu za ljudska prava u Strazburu, na čudan način pretvorio je u tzv. hrvatsko pitanje. 

Finci, kako je pisala AJB, smatra da je nakon nekoliko godina vođenja pregovora o njihovom slučaju, presuda "Sejdić-Finci" na čudan način prerasla u hrvatsko pitanje, budući da je nekadašnji član Predsjedništva BiH Dragan Čović i sam izjavljivao da se tom presudom pokušavaju ispraviti i neke nepravilnosti oko izbora za člana Predsjedništva iz reda hrvatskog naroda.

VEZANI TEKST - Sejdić - Finci, Zornić, Pilav, Pudarić, Šlaku građani drugog reda: Bitno je samo HDZ pitanje

U jednom od intervjua prije Općih izbora 2018. Jakob Finci je govoreći o izmjenama Ustava i Izbornog zakona BiH kazao kako je veliki pritisak na implementaciji odluke Ustavnog suda u slučaju "Ljubić", te da se u javnosti predstavlja da je "Sejdić - Finci" isto što i tzv. hrvatsko pitanje, što kaže on jedno s drugim nema veze.

- Hrvatsko pitanje je u tome što ne prihvataju ono što Ustav kaže da pripadnik hrvatskog naroda treba da se bira, nego isključivo član HDZ-a treba da se bira. Da je Željko Komšić bio član HDZ-a, ne bi bilo nikakvih problema. Po tim gledištima, ako nije član HDZ-a, onda nije dovoljno dobar Hrvat - rekao je tada Finci.

Presudama Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu utvrđeno je kako je BiH dužna da ukine diskriminatorske odredbe u Ustavu BiH i Izbornom zakonu, koje pripadnicima nacionalnih manjina, ali i onima koji se izjašnjavaju kao građani, te pripadnicima konstitutivnih naroda na cijelom teritoriju države onemogućavaju da se kandiduju na izborima za članove Predsjedništva i Dom naroda Parlamenta BiH.

Vijeće Evrope i Parlament Evrope mnogim rezolucijama upozorili su BiH da izmijeni diskriminatorne odluke u Ustavu BiH, te da ga usklade sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.