open-navfaktor-logo
search
Nije tajna da su prijateljice
Zašto je SBB-ova Sanela Prašović-Gadžo uklonjena sa fotografije koju je pokazao Memić?
Dalida Burzić, nekadašnja glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, a sadašnja sutkinja u Sudu Bosne i Hercegovine, Alena Kurspahić, glavna disciplinska tužiteljica, i Sanela Prašović-Gadžo, SBB-ova generalna sekretarka i zastupnica u Parlamentu FBiH, su prijateljice, ili su barem bile, i to za javnost i nije neka tajna. 
23.03.2021. u 13:14
get url
text

Burzić i Prašović-Gadžo na društvenim mrežama imaju brojne zajedničke fotografije koje je SBB-ova zastupnica objavljivala godinama. Među tim fotografijama je i ona sa vjenčanja Alene Kurspahić nastala 2017. godine nedaleko od Bihaća.  

Muriz Memić, otac stradalog Dženana Memića, je sinoć u videu na društvenoj mreži Facebook obrazlažući da će on i njegov advokat Ifet Feraget podnijeti krivične prijave protiv Alene Kurspahić i njenog zamjenika Mirze H. Omerovića, pokazao fotografiju sa vjenčanja, ali malo prilagođenu za te potrebe. Naime, sa fotografije je izrezana Prašović-Gadžo.

VEZANI TEKST - Memić i Feraget podnijeli krivične prijave protiv disciplinskih tužilaca VSTV-a

U videu Memić tvrdi kako su mu građani dostavili fotografiju. Pojašnjenja radi, fotografija je objavljena na Facebooku u vrijeme tog vjenčanja 2017. godine. Da li je Memiću dostavljena takva fotografija na kojoj nema Prašović-Gadžo i zašto bi neki građani "izrezali" Prašović-Gadžo?

Memić je jutros, nakon što se u medijima pojavila originalna, necenzurisana fotografija, ispred zgrade Tužilaštva BiH pojašnjavao: 

- Moj advokat mi je od početka rekao: "Kada počnu hapšenja prati Avdu Avdića". Evo vidimo jučer, morali smo se malo i našaliti dok smo pisali ovu krivičnu prijavu, rekao mi je advokat: "Skloni Sanelu sa slike, eto ti ujutro Avde". Vidimo da se Avdo jutros javio, da mu nešto smeta. Avdu izgleda boli što ja hoću da otkrijem ko su ubice moga Dženana - kazao je Memić teško optužujući novinara Avdu Avdića koji je jutros na Istraga.ba objavio i necenzurisanu fotografiju sa vjenčanja disciplinske tužiteljice Alene Kurspahić.

- Ovo je Dalida Burzić, Aida Topalović, najbolje kolegica Alene Kurspahić (zamjenica glavne tužiteljice Tužilaštva KS) i Alena Kurspahić - nabrojao je Memić sinoć tri žene, dok se na fotografiji vidi njih pet, a šesta Prašović-Gadžo je uklonjena da ju se valjda ne bi kompromitiralo?! Zašto nisu po istom principu uklonjene i preostale dvije žene koje ne spadaju u pravosudni trio Burzić-Topalović-Kurspahić, kao što je to učinjeno sa Prašović-Gadžo, nije jasno. 

VEZANI TEKST - Radončić zabrinut za sigurnost Gordane Tadić: Prijete joj, zvao sam Vilića, zato sam nervozan

Muriz Memić i njegov advokat Ifet Feraget danas su predali dopunu ranije podnijete krivične prijave kojom su obuhvatili disciplinsku tužiteljicu Alenu Kurspahić i njenog zamjenika Mirzu H. Omerovića. Oni smatraju da Ured disciplinskog tužioca nije obavio svoj zadatak u vezi s disciplinskim tužbama protiv Dalide Burzić. Disciplinske tužbe protiv Kurspahić i njenog zamjenika prvo su najavljene preko Dnevnog avaza, lista čiji je "konsultant" Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a. 

Ured disciplinskog tužioca VSTV-a BiH dva puta je do sada podnosio tužbe protiv bivše glavne kantonalne tužiteljice u Sarajevu Dalide Burzić.

Prva tužba je podnesena zbog propusta u slučaju Memić, ali je odlukama dvije disciplinske komisije VSTV-a tužba odbačena. UDT je podnio novu tužbu protiv Burzić koja je u međuvremenu postala sutkinja Suda BiH. Odlukom Prvostepene disciplinske komisije, koju formira VSTV, na čijem čelu je tada bio Milan Tegeltija, tužba je odbijena, a Ured je na tu odluku uložio žalbu.

VEZANI TEKST - Sanela, ovo se "rješava na poziv", nazovite prijateljicu Dalidu i okončajte agoniju Memića

Feraget je ustvrdio i da glavna državna tužiteljica Gordana Tadić "trpi pritiske" zbog slučaja Memić. 

Ured disciplinskog tužioca protiv Gordane Tadić formirao je, bar koliko je javnosti poznato, dva predmeta. U vezi sa zloupotrebama u Tužilaštvu BiH, a koje se odnose na dodjele predmeta tužiocima na postupanje i zbog toga što je glavna tužiteljica Tadić od države Bosne i Hercegovine naplatila naknadu za smještaj u Sarajevu, u stanu u kojem navodno nikada nije ni boravila. Istraga mogućih nezakonitosti u kojima je navodno učestvovala Tadić očito se u ovom slučaju smatra kao "pritisak" na nju. 

U medijima i javnosti općenito sve češće se mogu čuti tvrdnje kako se porodicom Memić, koja traži istinu o smrti mladića Dženana Memića, manipulira iz pravosudnih i političkih krugova. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.