open-navfaktor-logo
search
Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata
Zašto na konkursu prvorangirana kćerka RVI-a još nije počela raditi, štima li se nekome posao?
Zašto je kćerka RVI koji se borio za ovu zemlju, parče neba i komadić zemlje, u nemogućnosti da se zaposli iako je bila najbolja, prva na listi?
AUTOR: E.D.-Š.
25.06.2024. u 07:47
get url
text
Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu
Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta u Sarajevu
Redakciji Faktora obratila se S. T. iz Sarajeva (ime i prezime poznato Redakciji), diplomirana pravnica, kćerka ratnog vojnog invalida, ispričavši nam kako to izgleda kada se prijavite na konkurs u neku od javnih ustanova u Kantonu Sarajevo. Ovaj put riječ je o Javnoj ustanovi Kantona Sarajevo Zavod za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta.
Kao prvoplasirana imala 132,5 bodova 
Ona se prijavila na konkurs objavljen 12. februara 2024. godine, za radno mjesto samostalnog stručnog saradnika za pravne, opće i kadrovske poslove na određeno, na godinu dana.
- Lista uspješnih kandidata sa konkursa je objavljena krajem aprila. Prije toga bio je pismeni i usmeni ispit na kojima sam osvojila maksimalan broj bodova, 100. Pošto sam kćerka ratnog vojnog invalida, demobilisanog borca, ostvarujem dodatne bodove koji me pozicioniraju na prvu poziciju. Iza mene imaju još četiri kandidata, nas je samo petero na listi, toliko je bilo i prijavljeno, vjerovatno je zainteresiranost bila manja i što se tražilo određeno na godinu dana - priča nam S. T.
Kaže kako je kao prvoplasirana imala 132,5 bodova, a drugoplasirana E. B. 127,8 bodova.
- To nije mala razlika. Koliko je meni poznato drugoplasirana je bila primljena u Zavod u decembru 2023. godine do marta 2024. godne i to prema mojim informacijama, bez provedenog konkursa - govori sagovornica Faktora.
Dodaje kako je donesena odluka 8. maja o izboru kandidata u kojoj stoji da se u prijem u radni odnos na određeno vrijeme prima ona, S. T., diplomirana pravnica.
- E vidite sada, ova odluka ima pouku o pravnom lijeku gdje kaže da "kandidat ima pravo prigovora Upravnom odboru Zavoda na odluku direktora u roku od osam dana od dana dostavljanja odluke". U obrazloženju stoji kako na osnovu odluke Upravnog odbora Zavoda od 21. maja v.d. diretorica Zavoda Almina Jusić donosi odluku o stavljanju van snage odluke od 8. maja - navodi S.T.
Skidali su me sa dnevnog reda 
U Odluci stoji kako je Zavod na osnovu saglasnosti Ministarstva zdravstva od 12. februara 2024. objavio javni oglas za prijem u radni odnos samostalnog stručnog saradnika za pravne, opće i kadrovske poslove na određeno, na godinu dana.
- Nakon obavljene procedure i formiranja bodovne liste v.d. direktorica donijela je odluku o izboru kandidata i prijemu u radni odnos na određeno vrijeme do jedne godine. Upravni odbor kao drugostepeni organ zaprimio je prigovor jednog od kandidata, ne navodi se kojeg, i donosi odluku u kojoj se nalaže Komisiji koja je provela konkursnu proceduru za radno mjesto samostalni stručni saradnik za pravne i kadrovske poslove, da izvrši ponovno bodovanje u skladu sa Uredbom o jedinstevnom kriteriju i pravilima za zapošljavanje branilaca - govori S. T.
Dodaje kako se time implicira da je riječ o prigovoru drugoplasirane E. B.
- Tu odluku potpisuje direktorica i dostavlja kandidatima a direktor nema pravo da donosi bilo kakve odluke u drugom stepenu. Ovo je potpuno nezakonita i neutemeljena odluka. Poslije toga sam mnogo puta zvala Zavod, oni su mene skidali sa dnevnog reda, u smislu, nema direktorice. Sada se više ne javljaju. Na kraju sam se obratila Uredu za borbu protiv korupcije - kaže sagovornica Faktora i dodaje:
- Iz Ureda za borbu protiv korupcije 10. juna dostavljaju odgovor na prijavu, u smislu da je ova oblast u nadležnosti Kantonalne uprave za inspekcijske poslove. Možda mnogi ne znaju ali zakonitost bodovanja, potvrđuje svojim prisustvom i supervizor, time se sprečava svaka vrsta malverzacije koja bi eventualno mogla dovesti do toga. Ko će sada garantovati meni kao zainteresiranoj strani da će to naknadno prebrojavanje bez prisustva supervizora biti objektivno, odnosno, da neće biti na moju štetu?
Kaže kako joj niko nije odgovorio na to pitanje. 
Mogla sam do sada dvije plaće zaraditi 
- To je jedan začarani krug. Iz kojeg bubnja se izvlače imena i postavljaju na neke pozicije to je jedno pitanje. Drugo pitanje je zašto je kćerka RVI koji se borio za ovu zemlju, parče neba i komadić zemlje, u nemogućnosti da se zaposli iako je bila najbolja, prva na listi. Još čekam odluku Upravnog odbora. Kažu nema ko da odluči. Prema nekim mojim saznanjima ta Komisija nije ni dobila nalog za ponovno bodovanje a ja sam do sada trebala na svom radnom mjestu zaraditi barem dvije plaće - govori nam S. T.
Iz Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Univerziteta nam nije odgovoreno ko se žalio na prvobitnu odluku. Također nam nije rečeno da li je Komisija za bodovanje ikada postupila po nalogu Upravnog odbora. I ako jeste šta je utvrđeno revidiranjem.
Faktor je Zavod pitao u vezi s ovim slučajem, ali do momenta objave teksta odgovor nismo dobili. U slučaju da dobijemo odgovor, objavit ćemo ga naknadno. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.