open-navfaktor-logo
search
Neefikasnost
Zašto u Federaciji građani ne mogu ispravnost računa provjeriti SMS porukom?
Da bi mogli provjeravati ispravnost fiskalnih računa putem SMS poruka, neophodno je osigurati tehničke pretpostavke, odnosno, uvezati servise telekoma sa bazom Porezne uprave Federacije BiH
24.05.2019. u 21:04
get url
text
Fiskalni račun, ilustracija
Fiskalni račun, ilustracija

Mogućnost da stanovnici FBiH mogu provjeriti ispravnog fiskalnog računa putem SMS-a donijela bi mnogo toga pozitivnog, a prije svega smanjenje sive ekonimije, ali te opcije još  nema. Šerif Isović, v.d. direktora Porezne uprave FBiH nam je kazao da prethodno treba promijeniti propise.

Provjera putem barcoda

- Ja sam više puta izjavio da je Federacija uvela jedan od najlošijih sistema fiskalizacije. Treba promijeniti propise i softver da bi građani mogli provjeravati ispravnost fiskalnih računa putem SMS poruka. Takva provjera bi svakako utjecala na smanjenje sive ekonomije - rekao nam je Isović.

U Poreznoj upravi FBiH su nam dalje objasnili da njihov prijemni server prikuplja dnevne i periodične izvještaje sa fiskalnih kasa obveznika fiskalizacije i na taj način prati svaki izvršeni promet. Dodaju kako ti izvještaji mogu ukazati da neki od obveznika fiskalizacije ne evidentira promet, ili ne evidentira sav promet.

- Da bi građani mogli provjeravati ispravnost fiskalnih računa putem SMS poruka neophodno je osigurati tehničke pretpostavke, odnosno, uvezati servise telekoma sa bazom Porezne uprave Federacije BiH. Osim toga, neophodna je i izmjena zakona i podzakonskih akata kojim je uređena oblast fiskalnih sistema - kazali su te dodali:

- U saradnji sa Federalnim ministarstvom finansija, Porezna uprava je poduzela određene aktivnosti u cilju iznalaženja rješenja da se svaki fiskalni račun može provjeriti putem barcoda. Za to bi trebalo izvršiti i određene promjene u samom poslovnom procesu kod svih učesnika u procesu fiskalizacije, jer Porezna uprava nije jedini učesnik u ovom procesu. Provjera fiskalnog računa na ovaj način svakako bi bila potpunija, brža i efikasnija. Pokušava se naći najoptimalnije rješenje, odnosno da se potrebne promjene izvrše uz što manji trošak za obveznike fiskalizacije i ostale učesnike u tom procesu, uključujući i Poreznu upravu .

Upitali smo da li kod nas ima slučajeva da se građanima izdaju već izdati računi, a što je recimo, evidentno u susjednoj Republici Hrvatskoj

Evidentira se koliko je računa reklamirano

- U sistemu fiskalizacije u Federaciji BiH trenutno, tehnički je nemoguće odštampati već izdati fiskalni račun iz razloga što se isti sprema odmah u memoriju unutar fiskalnog uređaja, i ukoliko se želi ponovo odštampati na fiskalnom uređaju dobije se račun pod nazivom duplikat fiskalnog računa. Građani su kod svake kupovine ili izvršene usluge dužni tražiti fiskalni račun. Na taj način utječu na obveznike fiskalizacije, na štampanje i pohranjivanje računa u memoriju, i svaki pokušaj da se taj račun stornira, rezultira reklamiranim računom. Na kraju dana server Porezne uprave posjeduje informaciju koliko je računa reklamirano i koji iznos je reklamiran. Ukoliko se radi o enormnim odstupanjima, to je indikator za kontrolu obveznika - rekli su nam u Poreznoj upravi FBiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.