open-navfaktor-logo
search
Direktor RMU Banovići
Zastupnica i zaposlena u rudniku: Kukićeva Elzina prima plaću 2.700 KM, duže od godinu na bolovanju
Fadil Kudumović, vršilac dužnosti direktora Rudnika mrkog uglja Banovići u saopćenju za javnost kazao je da Elzina Pirić, zastupnica PDA u Parlamentu FBiH i uposlenica rudnika, širi neistine o firmi od koje prima redovnu plaću u iznosu od 2.700 maraka, a da je već godinu na fiktivnom bolovanju.
28.05.2021. u 08:57
get url
text

- Nakon niza istupa i dezinformacija koje federalna zastupnica gospođica Pirić iznosi u javnost u federalnom parlamentu i u medijima o RMU Banovići, a kojima svjesno nanosi štetu Rudniku, Općini, ali i stanovnicima Banovića, smatram za shodno da se oglasim saopćenjem za javnost i demantujem dezinformacije kojima dotična kupi jeftine političke poene i kojima obmanjuje javnost.

Tačno je da je zastupnica Pirić koja je uposlenica RMU Banovići pozvana na disciplinsku komisiju zbog širenja lažnih informacija o RMU Banovići u Federalnom parlamentu, laži da je zataškivan požar u podzemnoj eksploataciji RMU Banovići, laži da relevantne institucije nisu obaviještene o istom i laži da je uništena oprema u vrijednosti više desetina miliona KM. Ne sumnjam da bi zastupnica Pirić i njeni nalogodavci voljeli da je to tako, jer su upravo oni doveli rudnik u milionske dugove, netransparetnim trošenjem novca i drugih materijalnih dobara, zbog čega su i federalni revizori negativno ocijenili izvještaje rudnika za period dok su kadrovi kojima je ona rukovodila bili na čelu Rudnika. Zna to i gospođica Pirić, a znaju i građani Banovića koji su prepoznali pogrešne politike, te kaznili i nju i njene nalogodavce na prethodnim lokalnim izborima – navodi v. d. direktora Kudumović.

Ističe kako su sve nadležne institucije o tom požaru obaviještene isti dan, "što je poslije i potvrđeno u inspekcijskom nalazu federalnog inspektora".

VEZANI TEKST - "Usjalo je sunce u Banovićima, tog dana je Mevla rodila Mirsada Kukića"

- Zbog ovakvih i sličnih laži na kojima temeljite vašu politiku dužni ste građanima Banovića, ali i Bosne i Hercegovine izvinjenje. Također pozivam je da izađe na govornicu u Parlamentu FBiH i upozna bh. javnost o pravim razlozima njenog pozivanja na disciplinsku komisiju. Pozivam je i da postavi pitanje za govornicom da li je etično (ukoliko vam je nepoznat pojam rado ću Vam ga prevesti), da li je ljudski i da li je solidarno da budete godinu dana na bolovanju (od 20. maja 2020 godina) i da uredno primate plaću i lagodno živite na račun Rudnika i rudara za koje se borite lažima i dezinformacijama.

Također, da li je moguće da ste na bolovanju preko 365 dana, a da redovno prisustvujete sjednicama Parlamenta FBiH, da vas vaši sugrađani svakodnevno sreću na ulici dok ste na fiktivnom bolovanju, da li se osjećate neugodno kada odete do bankomata da podignete plaću iz RMU koju niste zaradili, a koju primate nauštrb rudara o kojima bez imalo srama lažete i obmanjujete javnost. Objasnite javnosti, građanima Banovića i rudarima kako je nakon vašeg dolaska na rukovodeću poziciju u Unutrašnjoj zaštitarskoj službi u RMU Banovići koeficijent rukovodioca ekspresno povećan sa 2,1 na 3,75 i vaša plaća sa 900 KM na 2.700 KM koju i dan-danas redovno primate iako već više od godinu ne dolazite na posao – naveo je također Kudumović.

Pozvao je Pirić da ako voli rudnik, rudare i Banoviće da prestane da obmanjuje javnost i iznositi dezinformacije, te da profesionalizira mandat u Parlamentu FBiH.

- Da učinite uslugu svima nama u Banovićima i da konačno u Sarajevu zasija sunce. Prije svega vas pozivam da ukoliko imate imalo ljudskosti u sebi, da zatvorite vaše fiktivno bolovanje, da počnete dolaziti na posao i za početak da počnete zarađivati vašu plaću, a ne živjeti kao prethodnu godinu na račun Rudnika i rudara – zaključio je Kudumović u saopćenju.

Elzina Pirić, članica PDA, prošle godine tokom kampanje u Banovićima, u zanosu predizborne borbe za govornicom vikala: 

- Samo je jedan lider u Banovićima. Samo je jednog Bog poslo s neba nama. Pogledao nas davne '58. I usjalo je sunce u Banovićima. Tog dana je Mevla rodila Mirsada Kukića i nijednog više.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.